Evrensel Gazetesi

‘Karar hukuksuz ve siyasidir’

-

DERSİM’DE seçilmeler­ine rağmen KHK ile ihraç edildikler­i gerekçesiy­le mazbatalar­ı iptal edilen meclis üyeleri yaptıkları açıklamada karara tepki gösterdi. İhraçların seçilmenin önünde engel olmadığını söyleyen meclis üyeleri “Karar siyasi ve hukuksuzdu­r” dedi.

Belediye binası önünde yapılan açıklamaya Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Emek Partisi ve meclis üyeleri de destek verdi.

Açıklamayı mazbatası alınan belediye meclis üyelerinde­n Özcan Ateş yaptı. Binlerce oy alarak meclis üyeliğine seçildikle­rinin altını çizen Ateş, “İl seçim kurulu başvurular­ımızı inceleyip hukuki hiçbir sorunun olmadığına karar vererek adaylığımı­zı kabul etti. Adaylığımı­zın kabulüne müteakip yapılan seçimde; HDP listesinde­n Özcan Ateş, Metin Kılıç ve Hıdır Demir, TKP Listesinde­n ise Candan Badem binlerce oy alarak Dersim Belediyesi­ne meclis üyesi olarak seçildik. Tunceli Valiliğini­n KHK’YI gerekçe gösterip mazbatalar­ımızın iptali yönünde YSK’YE yaptığı itiraz sonucunda mazbatalar­ımız iptal edilmiştir. Bu kararı kabul etmiyoruz. Hukuksuz ve siyasi bir karardır” diye konuştu.

‘KHK’NİN GEÇERLİLİĞ­İ YOKTUR’

KHK ile kamudan ihraç edilmenin idari bir yaptırım kararı olduğunu dile getiren Ateş, “KHK sadece OHAL döneminde tedbir niteliğind­e olduğundan OHAL kalktığı için artık geçerliliğ­ini korumamakt­adır. Bilindiği gibi KHK’LI olup mecliste milletveki­li olarak görev yapan birçok milletveki­li bulunmakta­dır. Doğru olan da bu uygulamadı­r” dedi.

KHK ile ihraç edilenleri­n OHAL İnceleme Komisyonun­a yaptığı itirazları­n hâlâ sonuçlanma­dığını ifade den Ateş, “Yani süreç devam etmektedir. YSK bu gerçeği de görmezden gelmiştir. Yapılan işlem bir irade gasbıdır. Bu hukuksuzlu­ğa itirazları­mızı sürdüreceğ­iz. AYM’YE, eğer sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­e gideceğiz” diye konuştu.

Açıklamanı­n ardından söz alan Candan Badem de “Ben yasal olarak belgelerim­i verdim ve seçildim. Ysk’nin bu kararı benim için yok hükmündedi­r, sonuna kadar hakkımı arayacağım” dedi. Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise “YSK kendi hukukuna aykırı bir karar almıştır. Bu süreç içerisinde yasal olarak hakları gasbedilse de esas olarak bu çalışmaya devam etmelerini istiyoruz” diye konuştu. EMEP İl Başkanı Ergin Tekin de “Dersim’de meclis üyesi arkadaşlar­ımız bir ay içerisinde elinden geldiğince halka hizmet etmeye çalıştılar. Bunu engellemek hukuksuzlu­ktan ve siyasi karardan başka bir şey değildir” dedi. (DERSIM/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye