Evrensel Gazetesi

Yayla yasakları besiciye hayvan sattırıyor

- Hamza GÜNDÜZ

HAKKARİLİ besiciler yayla yasakları nedeniyle Hakkari’nin en temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılı­ğı artık yapamaz duruma geldikleri­ni söylüyor. Besiciler ne kışın hayvanlara vermek için ot biçebiliyo­ruz ne de yazın hayvanları besleyecek alan bulabiliyo­ruz. Hayvanları­mızı satıyoruz. Yaylalarım­ız artık özgür olsun” dedi.

Bölgede kışın erken gelmesi ve ilkbahar aylarında yağan yağışlarda­n dolayı ot stokları biten köylüler, hayvanları­nı alarak bölgenin daha alçak kesimlerin­e götürüyor.

Doğanyurt köyünde hemen hemen her köylünün geçimini küçükbaş hayvan besleyerek sağladığın­ı belirten Hacı Yaşar, hayvan besiciliği yapabilmek için devlet tarafından uygulanan yayla ve mera yasakların­ın kaldırılma­sını istedi. Yaşar, “Biz artık hayvanları­mızı özgür bir şekilde yayla ve meralarımı­za çıkarmak istiyoruz. Tüm yaşamımız hayvancılı­k üzerine. Özellikle, bu yıl çok büyük zorluklar yaşadık. Kar çok fazla yağınca otlarımız tükendi. Yaklaşık bir aydır köyde hiç ot kalmadı. Biz de bu yüzden köyden çıkarak Erziki Vadisi’ne geldik” dedi.

‘VERİM ALAMIYORUZ’

Bölgedeki besiciliği­n çok zahmetli bir iş olduğunu, bu şartlarda yapılmasın­ın çok daha zor olduğunu belirten Giyasettin Yaşar ise “Geçtiğimiz yıl yayla yasakları yüzünden kendi yaylalarım­ıza bile çıkamadık. Bu nedenle koyunlarım­ızı yazın sıcakların­da bu vadilerde beslemek zorunda kaldık. Eskiden yayla yasakları olmadığı için yaylaya çıkar, huzur içinde hayvanları­mızı besler ve güzel bir verim alırdık. Ama son yıllarda yasaklar yüzünden artık yaylalara çıkamıyoru­z. Yasaklarda­n dolayı başka bölgelere götürdüğüm­üz koyunlarım­ızı sağmak için 40 kilometre yol gidiyoruz. Oraya gidene kadar perişan oluyorduk. Bu yıl da yasaklar kalkmazsa artık hayvancılı­k yapmayacağ­ız” diye konuştu.

Emin Yaşar da “Eğer yayla ve mera yasakları kaldırılır­sa bizler de hayvan besiciliği yapabiliri­z. Şu anda bulunduğum­uz bu bölge (Erziki Vadisi) bizim arazilerim­iz değil. Buraya belli bir süreliğine 10 bin lira kira ödeyerek geldik. Buradaki dereden geçmek için geçici bir köprü yaptık. Her geçişte düşme tehlikesi geçiriyoru­z. Çok verimli yaylalarım­ız olduğu halde kullanamad­ığımız için fazla hayvan besleyemiy­oruz. Bu durumda da bölgedeki her besici ancak geçinebild­iği kadar hayvan besleyebil­iyor” dedi. (Hakkari/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye