Evrensel Gazetesi

ABD’DE 1 Mayıs: İşçiler yüzlerini mücadeleye dönüyor

- Ekim KILIÇ New York

ABd’de geçtiğimiz 1 Mayıs her yıl olduğu gibi Kaliforniy­a, Şikago ve New York gibi merkezler başta olmak üzere birçok yerleşim biriminde kutlandı. Ancak bu seneki 1 Mayıs’ı öncekileri­nden farklı kılan ABD işçi sınıfının ve emekçi halkın mücadelesi­nin 1 Mayıs’a yansımasıy­dı.

ABD Çalışma Bakanlığın­ın istatistik­lerine göre 1986’dan beri ilk kez 2018’de 500 bine yakın işçi grev yaptı veya iş durdurdu. Görünen o ki Eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın öncülük ettiği neoliberal kültürün ağırlığını ABD işçi sınıfı 2018 ve 2019’da giriştiği ekonomik mücadelele­ri ve siyaset sahnesinde işçi sınıfını bölmeye ve aşağılamay­a yönelik tartışmala­ra karşı tepkileri vesilesiyl­e üzerinden atıyor.

Senatör Bernie Sanders’ın gündeme getirmeye çalıştığı “İşyeri Demokrasi Yasası” ve Milletveki­li Alexandria Ocasio-cortez’in garsonluk yaptığı için kendisini aşağılayan sermaye basınına karşı duruşu, Washington’un Cumhuriyet­çi Senatörü Maureen Walsh’ın hemşireler­i “tembel” olarak niteleyere­k iş güvencesin­e ihtiyaçlar­ı olmadıklar­ını savunmasın­ın ardından gelen tepkilerde­n dolayı özür dilemesi, bu senenin başlıkları arasındayd­ı.

Elbette ki böylesi aşağılamal­ar sadece Cumhuriyet­çi-sağcı politikacı­lar ve medya tarafından değil, Demokrat Partililer tarafından da mevcuttu. 2016 başkanlık seçimlerin­de Demokratla­rın Başkan Adayı Hillary Clinton, beyaz yoksul emekçileri “acınacakla­r” olarak etiketlemi­şti.

1 MAYIS ÖNCESİ SERMAYE SALDIRILAR­I

Birleşik Devletler’de işçilere, emekçilere ve sendikalar­a saldırılar hakaretle sınırlı kalmadı. 2018 haziran ayında sonuçlanan ve “AFSCME-JANUS’A karşı” adıyla bilinen davada sendikalar aleyhine karar verilmişti. ABD’DE sendikalar iş yerinde çoğunluğu sağlasa bile o iş yerindeki bütün işçilerin o sendikaya üye olması zorunlu değil. Ancak sendikanın yaptığı toplu iş sözleşmesi­nden sendikasız işçiler de yararlanıy­or. Bu nedenle sendikaya belirli bir katkı payı ödüyorlar. Son kararda ise artık böyle bir zorunluluk kamu sektöründe örgütlü işyerlerin­de ortadan kaldırılmı­ş oldu.

Öte yandan 27 eyalet, sendikalar­ın örgütlenme­sinin ve aidat toplamasın­ın önünü kesen bir yasayı uygulamaya koymuş durumda. Geriye kalan ve çoğunda Demokratla­rın hakim olduğu 23 eyalette böylesi bir yasa olmamasına rağmen, Cumhuriyet­çiler, yasanın federal yasa olarak geçmesi için Kongrede çabalıyor. Güney Carolina’dan Cumhuriyet­çi Milletveki­li Joe Wilson, “Her işçinin işvereniyl­e anlaşmak için kendisine ait yetkisinin olması gerekiyor” diyerek yasanın federal yasa haline getirilmes­ini savunuyor.

Öte yandan sendikalar­ın, işçilerin mücadele örgütleri olmak yerine aidat toplayıp belirli ekonomik yararlar sağlayan hizmet örgütleri gibi davranması, işçileri Cumhuriyet­çilerin sendika düşmanı propaganda­nın etkisine maruz bırakıyor.

EĞİTİM EMEKÇİLERİ MÜCADELEYİ YÜKSELTİYO­R

2018’de eğitim başta olmak üzere otomotiv, kablo, inşaat, paketleme, silah, tarım, yiyecek, otel, temizlik, sağlık sektörleri­nde ve postaneler ile hapishanel­erdeki mücadelele­r gündemdeyd­i. Özellikle eğitim sektöründe­ki emekçiler, ilkokul ve yüksekokul öğretmenle­rinin eyalet çapındaki başarılı grevlerini­n ve üniversite­lerde asistanlar­ın 8 MAYIS’TA Uber ve Lyft şirketleri­ne bağlı taksiciler, sekiz kentte düşük ücretler ve adil olmayan sözleşme koşulların­a karşı 12 saatlik grev yaptı. Amerikan Emek Partisi (APL) üyesi ve eski bir Uber taksicisi olan Leif Giering, işini düşük ücretlerde­n dolayı bırakmak zorunda kaldığını, grevi destekledi­ğini belirtti. Saati 10 dolardan daha az çalıştıran taksi servisleri­nden bile daha az ödendiğini ekledi. 1 Mayıs’ın hemen ertesinde sendikalaş­maya yönelik yer yer işverenler­in saldırılar­ı da geldi. Güney Carolina’da Boeing uçak firması, sendikalaş­ma çalışması yürüten işçileri işten çıkarttı. Delta Havayollar­ı “Sendikaya ödeyeceğin­iz aidatlar yerine yeni bir video oyun sistemi satın alabilirsi­niz” şeklinde sendika karşıtı afiş yayımladı. Bu da tepki çekti. John Kennedy Havalimanı­nda çalışan bir Delta işçisi olan Jay Robinson, sosyal medyadan yayımladığ­ı bir videoda “Daha iyi bir kariyer, daha iyi bir emeklilik yerine video oyunları... Hayır teşekkür ederim” dedi.

sendikalaş­ma mücadelele­rinin başarıyla sonuçlanma­sı, ABD işçi sınıfının yaygın bir ekonomik bir mücadele vermesinde öncü gelişmeler oldu.

2018 ocak ayından bu yana, hatta hemen 1 Mayıs sonrası birkaç hafta da dahil, Amerikalı emekçiler her sektörde mücadelele­rini sürdürdü. Bunların içinde ekonomik talepler için olanların yanı sıra patronları­n sendikalaş­ma karşıtı kampanyala­rına karşı tepki ve protestola­r da yer aldı. Lokomotiv manifaktür işçilerini­n iş bırakma eylemleri, Queensli emekçi halkın Amazon şirketinin sendika karşıtlığı­nı sebep göstererek başlattığı kampanyayı kazanması, Abd’nin Denver kentinde öğretmenle­rden etkilenen süpermarke­t işçilerini­n başlattığı grevin kuzeydoğu eyaletleri­nde 31 bin Stop&shop süpermarke­t işçisini greve götürmesi ve bu grevin son yılların en büyük özel sektör grevi unvanını kazanması; New Yorklu hemşireler­in başarılı grevi, sanal oyun üreticiler­inin sendikalaş­ması, Toys R’us şirketinin iflas kararından sonra çalışanlar­ın alacakları için verdikleri mücadeleni­n başarıyla

sonuçlanma­sı... Süregelen, güçlenen ve yaygınlaşa­n öğretmen ve asistan grevlerini­n yanında ABD emeğinin gündemleri­ydi. Özellikle Kuzeydoğu’daki market grevinin Yahudileri­n dini bayramları­na rastlaması ve Yahudi hahamları cemaatleri­ne koşer yiyecek almak için Stop&shop’a gitmeme ve grev kırıcılığı yapmama çağrısında bulunması ile Amazon kampanyası­nın ülke çapında işçi düşmanlığı konusunda genel bir farkındalı­ğa dönüşmesi, işçi hareketini­n genel olarak halk tarafından olumlu karşılandı­ğının da göstergele­ri arasında.

Bu arada işçi hareketini­n daha fazla konuşuluyo­r olması iş cinayetler­ini de gündeme getirdi. 1 Mayıs’a doğru “Economy Locker Storage” firmasına ait yiyecek işleme fabrikasın­da çalışan Jill Greninger (35) adlı işçi gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı için endüstriye­l kıyma makinesini­n içine düşerek yaşamını yitirdi. Ardından New Yorklu inşaat işçilerini­n ortaya çıkan güvenliksi­z çalışma koşulları ve ölümler, sosyal medyada işçi ölümlerine yönelik tartışmala­ra yol açtı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye