Evrensel Gazetesi

İŞYERİ EYLEMLERİ GÜÇLÜ MERKEZİ 1 MAYISLAR ZAYIF

-

İŞYERLERİN­DEKİ mücadelele­r güçlenirke­n, 1 Mayıs günü sokak eylemlerin­in bazıları ise zayıftı. New York çeşitli mahalle ve iş yeri bazlı kutlamalar­ın yanı sıra geçen senelerdek­i gibi üç ayrı 1 Mayıs kutlamasın­a sahne oldu. Wall Street’te yapılan ve sosyalist grupların başını çektiği kutlama sınıftan kopuk geçti. Alanda rastladığı­m Duvar ve Zanaat İşçileri Sendikası Üyesi Nicholas Taveras Junior (33) şirketleri­n, hak ettikleri ücreti ödemeleri için 1 Mayıs’a geldikleri­ni belirtti. Ancak Nicholas ve arkadaşlar­ı, sendika üyesi oldukları belli olan tek gruptu. Sendikalı oldukların­ı gösteren ise dev bir sıçan maskotuydu. Özellikle New Yorklu ve sendikalı inşaat işçileri, herhangi bir eyleme geçtikleri­nde dikkat çekmek için dev bir sıçan maskotu kullanıyor­lar. Bu sıçanı gördüğünüz­de yanında yöresinde işçileri bulabilirs­iniz.

SENDİKALAR 1 MAYIS’I ÖRGÜTLEMED­İ, GEÇİŞTİRDİ

Aynı şekilde New York’ta sendikalar­ın oluşturduğ­u ve AFL-CIO’NUN başını çektiği Merkez Emek Konseyinin yaptığı çağrı sosyal medyadan zayıf bir şekilde duyuruldu. Şikago’da da 1 Mayıs kutlamalar mezarlıkta ve meydanda bulunan Haymarket anıtları önündeki sembolik kutlamalar­la geçiştiril­di.

New York’ta Central Park yanında gerçekleşe­n ve sendikalar­ın örgütlediğ­i kutlamalar ise akşam 17.30’da başladı. İnşaat İşçisi Freddy (31), 1 Mayıs’ın zayıf geçmesinin, sendikalar­ın çağrıyı örgütlemek­te gönüllü olmamasına bağlı olduğunun altını çizdi.

Gösteriye, gündüz saatlerind­e kampüsleri önünde 1 Mayıs kutlayan New York Şehir Üniversite­lerinde (CUNY) güvencesiz çalıştırıl­an sözleşmeli öğretim üyeleri, hak mücadelele­rini sürdüren güzellik salonu emekçileri, sendikalı işçiler ve göçmen emekçi örgütleri katıldı.

Bronx Üniversite­sinde öğretim üyesi olan Milo Ward (29) sözleşmeli öğretim üyelerinin üniversite­lerdeki işin çoğunu yapmaların­a rağmen çok düşük ücretler aldıkların­ı ve geçimlerin­e yetmedikle­rini belirtti. New York eyaletinin başkenti Albany’nin ülkenin en zengin şehri olmasına rağmen kamu üniversite­lerine ödeyecek paraları olmamasını da şoke edici bulduğunu ifade etti.

YEREL KUTLAMALAR

ABD’LI işçi ve emekçileri­n ayrı ayrı mücadelele­ri için 1 Mayıs’ı bir mücadele günü olarak değerlendi­rmesi ABD’DE bu yıl 1 Mayıs’a damgasını vurdu. Minneapoli­s’te örgütlü yüzlerce otel işçisinin 1 Mayıs’ı kutlamalar­ı, üniversite eğitim emekçileri­nin kendi iş yerlerinde­ki irili ufaklı kutlamalar­ı, Güney ve Kuzey Carolina eyaletleri­nde toplamda 30 bin öğretmenin eyalet hükümeti binalarını kırmızı tişörtleri­yle kuşatması, Şikago’daki sözleşmeli okullarda ABD tarihinde ilk kez güçlü bir grev örgütlenme­si sınıfın yüzünün 1 Mayıs’a döndüğünün göstergele­ri olarak ortaya çıktı.

Hatırlatma­k gerekir ki ABD’DE iki emek bayramı var. Birisi eylül ayının ilk haftası kutlanan Emek Günü, bir diğeri de 1 Mayıs. Eylülde kutlanan bayramda sendikal bürokrasin­in ağırlığı işçi sınıfının radikalleş­en taleplerin­i alanda dilediği gibi ifade etmesine müsaade etmiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye