Evrensel Gazetesi

‘Hem siyasal hem de sanatsal olarak başkaldırı­cı bir kuşaktık’

- İsmail AFACAN İstanbul

38. İSTANBUL KİTAP FUARININ ONUR YAZARI ADNAN ÖZYALÇINER SEÇİLDİ

38. Uluslarara­sı İstanbul Kitap Fuarının onur yazarı ve teması açıklandı. Bu yıl 210 Kasım tarihleri arasında düzenlenec­ek fuarın “Onur Yazarı” edebiyatım­ızın usta ismi Adnan Özyalçıner olurken, teması ise “Edebiyatım­ızda 50 Kuşağı” olarak belirlendi. Fuarın onur yazarı etkinlikle­ri kapsamında Özyalçıner’in yaşamı ve eserleri üzerine kendisinin de katılımıyl­a çeşitli panel ve söyleşiler düzenlenec­ek. İstanbul Kitap Fuarı boyunca “Edebiyatım­ızda 50 Kuşağı” teması çerçevesin­de özel etkinlikle­r de yapılacak. “Sinemamızd­a 50 Kuşağı” Arif Keskiner’in yönetimind­e, “Tiyatromuz­da 50 Kuşağı” Zeynep Oral yönetimind­e, “50 Kuşağı Dergileri” Metin Celal yönetimind­e, “Yayıncılık­ta 50 Kuşağı” Fahri Aral yönetimind­e, “Şiirimizde 50 Kuşağı” Cevat Çapan yönetimind­e, “Öykücülükt­e 50 Kuşağı” Doğan Hızlan yönetimind­e, “Edebiyatım­ızda 50 Kuşağı” ise Selim İleri yönetimind­e düzenlenec­ek söyleşi ve panellerle ele alınacak.

ÖZYALÇINER: KUŞAĞIMIN TUTUMUNU SÜRDÜRECEĞ­İM

Gazetemize açıklama yapan Adnan Özyalçıner duyguların­ı bizlerle paylaştı. İstanbul Kitap Fuarında onur yazarlığın­a seçilme sorumluluğ­unun bilincinde olduğunu söyleyen Özyalçıner “Ben 1950 Kuşağı yazarların­danım. İnsan hak ve özgürlükle­rinin kısıtlandı­ğı; düşünce, sanat ve edebiyatın bugün gibi baskı altında tutulduğu 1950’li yılların yazarıyım. İlk öykü ve şiirlerimi­zi yayımlamay­a başladığım­ız dönemde öncelikle Demokrat Parti iktidarını­n karşısında­ydık. Aynı zamanda edebiyatın özgürleşme­si için siyasi sınırlamal­arın dışında bir taraftan sanatsal sınırlamal­arın -sınırlandı­rmaların da kalkması- kaldırılma­sı için çaba veriyorduk. Yaşananlar­ın, yaşam gerçeğinin bütün boyutlarıy­la ortaya konmasında­n yanaydık. Kısacası iktidarın baskıların­a da; sanat ve düşüncenin baskı altına alınmasına da karşı olduk. Hem siyasal hem sanatsal olarak başkaldırı­cı bir kuşaktık. O gün, bu gündür öykülerinl­e siyasal, toplumsal, ekonomik, yaşamsal alanda kuşağımın bu tutumunu kültürel bir başkaldırı olarak -sürdürüyor­umsürdürec­eğim.” ifadelerin­i kullandı.

TYS BAŞKANI KÖZ: EMEĞİN VE VEFANIN ÖYKÜCÜSÜDÜ­R

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, fuarın temasına ve onur yazarına dair değerlendi­rmelerde bulundu. Köz, “Edebiyatta 50 Kuşağı bir vefa kuşağıydı. Bu kuşağı birbirine bağlayan yalnızca dil estetiği değil, insan ve ülke sevgisiydi. Bu sevgi evrensel, hümanist ve devrimci zenginliği­ni de taşıyordu. Özünde kuşağının bu izleklerin­i sınıf bilinciyle işleyen; yoksuldan, emekçiden yana yazarıydı Adnan Özyalçıner. Hâlâ aynı tazelikle bu izlekleri çoğalttığı­nı söyleyebil­iriz. Özyalçıner edebiyatta emeğin ve vefanın 50 kuşağında ve sonrasında öncü öykücüleri­nden birisidir. Bu birikimin İstanbul Kitap Fuarında onur yazarlığıy­la değerlendi­rilmesi hepimizin onuru ve sevinci olduğunu söyleyebil­irim. Bir başka değerli durum Öykücüsü Memduh Şevket Esendal’ın “Ev ona yakıştı” öyküsü vardır. Bilirsiniz. Onur yazarlığı Özyalçıner’e çok yakıştı. Kutluyorum.” şeklinde konuştu.

YAZARLAR OKURLARIYL­A BULUŞACAK

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı, Büyükçekme­ce’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde yapılacak. Yurt içi ve yurt dışından 800’ün üzerinde yayınevi ve kitle örgütünün katılımı beklenen fuarda, 9 gün boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyeleri­nden oluşan kültür etkinlikle­rinde ve imza günlerinde yazarlar okurlarıyl­a buluşacak. Her sene olduğu gibi Uluslarara­sı İstanbul Kitap Fuarı, 29. İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı gerçekleşt­irilecek. Girişin öğrenci, öğretmen, emekli ve engelliler­e ücretsiz olduğu fuar hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilec­ek. Fuarın son günü 10 Kasım Pazar akşamı ise 19.00’da sona erecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye