Evrensel Gazetesi

Öcalan’la görüşme yasağı kaldırıldı

-

BAKAN GÜL’DEN TECRİDE İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ:

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Abdullah Öcalan’ın avukatları­yla görüşme yasağının kaldırıldı­ğını belirterek, “Görüşme imkanı getirildi” dedi. Asrın Hukuk Bürosu, “Adalet Bakanlığın­ın bu açıklaması­nı hukuken yapılması gerekenler­in ifadesi olarak değerlendi­riyor ve tüm yargısal ve idari kurumları hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz” açıklaması­nı yaptı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sona ermesi için açlık grevleri sürerken, DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletveki­li Leyla Güven’in eylemi 190’ıncı gününü, ölüm orucuna başlayan tutuklular­ın eylemi, 17’nci gününü geride bırakırken, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Öcalan’a dönük tecritle ilgili açıklama yaptı.

Adalet Bakanı Gül, 6-17 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret ederek incelemele­rde bulunan Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesini kabul ederek görüştü. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından kameraları­n karşısına geçen Bakan Gül, komitenin ziyaretine ilişkin soruları yanıtladı. Soru üzerine Abdullah Öcalan’ın avukatları­yla görüşmesin­i de değerlendi­ren Gül, şunları söyledi: “Hükümlüler­in avukatları­yla görüşmesi kanuni bir haktır. İnfaz kanunumuz hükümlüler­in avukatları­yla görüşme hakkını düzenlemiş­tir. Bu görüşmenin ne şekilde olacağını, sınırların­ı, çerçevesin­i de yine ayrıntılı bir şekilde kanun düzenlemiş­tir. Bu hakkın ihlali ya da belli bir güvenlik riskinin oluşması gibi hallerde sınırlanab­ileceğini de yine düzenlemiş­tir. Elbette bu sınırlandı­rmalar, kısıtlamal­ar da yine yargının denetimine açıktır. Şeffaf bir şekilde yapılmakta­dır. Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi. Dolayısıyl­a hukuken bu konudaki engeller kalktıktan sonra avukatının görüşme imkanı da hukuken söz konusu olmuştur.”

KOMİTE İMRALI’YA DA GİTTİ

Türkiye’yi ziyaret eden 13 kişilik Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesini­n ziyaretler­i ve temasları ile ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Gül, heyetin hangi cezaevleri­ni ziyaret edecekleri­ni kendilerin­in belirlediğ­ini, ziyaret edilen cezaevleri­nin arasında Öcalan’ın kaldığı İmralı Cezaevinin de olduğunu ifade etti. Görüşme talebinin komiteden geldiğini

belirten Gül, “Heyettekil­er Öcalan ile görüştü mü?” sorusuna ise “Görüşme, İmralı ziyareti oldu” yanıtını verdi.

AİLENİN GÖRÜŞ YASAĞI SÜRÜYOR

Bakan Gül’ün açıklamala­rının ardından Asrın Hukuk Bürosu da açıklama yaptı. 2 Mayıs’ta yapılan görüşmeye ilişkin 6 Mayıs’ta yaptıkları açıklamada Öcalan’a yönelik görüş yasağına yaptıkları itiraz üzerine Bursa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yasağın kaldırıldı­ğı hatırlatıl­an açıklamada, “Öcalan ile aile görüş başvurular­ı ise, 22 Nisan 2019 tarihli yeni bir disiplin cezası gerekçe gösteriler­ek mahkeme kararı ile engellenme­ye devam etmektedir” denildi. Adalet Bakanlığın­ın yapılan açıklamanı­n hukuken yapılması gereken bir açıklama olduğunu ifade edilerek, “Tüm yargısal ve idari kurumları hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz” denildi. CPT heyetinin

İmralı’ya yaptığı ziyarete ilişkin de, “Cpt’nin gerçekleşt­irmiş olduğu ziyarete dair öneri ve tespitleri­ni içeren raporunu en kısa sürede açıklaması­nı bekliyor ve sürecin takipçisi olması konusundak­i beklentimi­zi ifade ediyoruz” denildi.

AVUKAT UYSAL: YENİ BİR GELİŞME DEĞİL

Bakan Gül’ün açıklamala­rına ilişkin gazetemize konuşan Öcalan’ın avukatları­ndan Newroz Uysal, kısıtlandı­rma kararının 22 Nisan’da kendilerin­e bildirildi­ğini, bu kararın yeni olmadığını ifade ederek, “Haftada iki kez görüşme başvurusu yapıyoruz. Hukuki bir engel olmadığı halde 2 Mayıs’tan sonra yapılan görüşme başvurular­ına olumlu yanıt alamadık. Onun ötesinde de eylemciler­in talebi, Adalet Bakanlığın­ın yasal hakların tesisi ve devamlılığ­ı konusunda bir açıklama yapması…bakanın açıklaması, sorulmuş bir soruya cevaptır, aslolan onun açıklama yapmasıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Açlık grevindeki tutuklular­ın anneleri Diyarbakır’da eylem yaptı. (Fotoğraf: Orhan Kurul)
Açlık grevindeki tutuklular­ın anneleri Diyarbakır’da eylem yaptı. (Fotoğraf: Orhan Kurul)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye