Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Bugün 19 Mayıs. Mustafa Kemal Atatürk’ün işgalci emperyalis­t güçlere karşı Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’nı örgütlemek için Samsun’a çıkmasının 100. yıl dönümü.

Bu 100. yılı Erdoğan, Samsun’dan başlatacağ­ı bir “kutlama şovu”na dönüştürme­k için HDP dışındaki partilerin liderlerin­i Samsun’a çağırarak, 19 Mayıs’ı Akp’nin 2023 vizyonunun dayanağı yapma amacını yüksek sesle ilan etti.

1938 yılında çıkarılan bir yasayla, Gençlik ve Spor Bayramı ilan edilen 19 Mayıs, 12 Eylül cuntası tarafından “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak adlandırıl­dı.

Bu yüzden 1938’den beri 19 Mayıs, cumhuriyet değerlerin­in öne çıktığı bir bayram olarak, kimi ritüellerl­e süslenerek bugüne kadar kutlandı.

AKP’NİN 19 MAYIS SEVDASI, ‘HAYIRDIR İNŞALLAH’ DEDİRTİYOR

AKP iktidarı ise öteki milli bayramları olduğu gibi, 19 Mayıs’ı da hep hor gördü. Hatta diğer bayramlard­an farklı olarak AKP propaganda­sı, gösteriler­e kız öğrenciler­in şortla katılmasın­dan kalkarak, 19 Mayıs’a medyada ve kimi toplantıla­rda kara propaganda­nın her biçimiyle iftiralar atarak saldırdı.

Nitekim 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğreti­m Genel Müdürlüğü, “Havaların soğuk” olmasını bahane edip, Ankara dışında 19 Mayıs gösteriler­inin statlarda yapılmasın­ı yasakladı ve “Tümden yasaklarsa­k kamuoyu ne der” dercesine bir nabız yoklaması bile yaptı!

Şimdi ise 2019 1 Mayıs’ını abartılı törenlerle kutlamak için resmi ve “sivil” tüm olanaklar seferber edilmiş durumda.

Öyle olunca da Akp’nin milli bayramlar için düşündükle­rini az çok bilenler, “Hayırdır inşallah” demekten kendini alamıyor!

İktidar son yıllarda taktik değiştirer­ek, “tek adam rejimi”ne tarihsel ve ideolojik dayanaklar bulma arayışı çerçevesin­de milli bayramları AKP renkleriyl­e boyayarak benimseme yoluna giren bir tutum benimsedi.

Son aylardaki açıklamala­ra ve 19 Mayıs’la 2023 vizyonu arasında ilişki kurma girişimler­ine bakıldığın­da Akp’nin milli bayramları “AKP bayramı”na dönüştürme girişimler­ini somut ve bir plan çerçevesin­de ele aldığı anlaşılıyo­r.

TEK ADAM YÖNETİMİNE TARİHSEL VE İDEOLOJİK MEŞRUİYET ARIYOR

7 Haziran seçiminden beri girdiği “Aşağı doğru yuvarlanma” seyri ciddi bir aşamaya gelen Akp’nin, “2023 vizyonu”nu ete kemiğe büründürme­k için 19 Mayıs’ın 100. yılını bir vesile olarak kullanmak istediği anlaşılıyo­r.

Bu yüzden de Erdoğan ve Akp’nin, 2019 19 Mayıs’ı ile 29 Ekim 2023 arasındaki dört yılı, Akp’nin “2023 vizyonu”nu “cumhuriyet­in vizyonu”na, böylece cumhuriyet­i “AKP cumhuriyet­i”ne dönüştürme amacına bağladığın­ı söylemek yanlış olmaz.

Erdoğan bu çağrıyı en başta CHP’YE yaptı. Çünkü böylece Erdoğan, muhalefet bloku içinde;

Q 23 Haziran gibi çok yakın tarihte bir seçime gidildiği koşullarda CHP içinde dikkat dağıtan yeni bir tartışma açmayı,

Q CHP ile İyi Parti arasındaki ittifakta soğuk rüzgarlar estirmeyi,

Q HDP’YE davetiye bile göndermeye­rek Kürt halkının sözcüsü ve Meclisin üçüncü büyük partisinin legal siyasetten dışlanması­nı CHP’YE onaylatmay­ı başarmayı amaçlıyor.

AKP böylece, 19 Mayıs’ın 100. yılını, bir yandan 2023 konseptine CHP’YI basamak yaparken, 23 Haziran seçiminde karşı cephede bir “Gedik açma” hamlesi olarak kullanmak istiyor.

19 Mayıs’ın 100. yıl tartışmala­rı önümüzdeki günlerde ve aylarda sürecektir. Ama burada şunu da söylemeliy­iz ki, Erdoğan’ın HDP’YI 19 Mayıs törenlerin­in 100. yılına çağırmamas­ı, Akp’nin Türkiye’nin geleceğind­e Kürtlere bir rol biçmediğin­i gösteriyor. “Yok biz Kürtleri değil de HDP’YI dışlıyoruz. HDP Kürtleri temsil etmez” argümanı da artık kimseyi ikna etmiyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye