Evrensel Gazetesi

Dinci, ideolojik ve bireyci bir yönelim var

-

MEB’İN YENİ EĞİTİM MODELİNE EĞİTİMCİLE­RDEN ELEŞTİRİ:

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Lisede Ne Yaptık?/ortaöğreti­m Tasarım Tanıtım Toplantısı”nda eğitim sistemine ilişkin değişiklik­leri anlattı. Selçuk yeni düzenlemed­e liselerde ders sayısının azalacağın­ı açıkladı. 9. sınıflarda 15-16 dersten söz ederken, şu anki tasarımda 8 ders olacağını anlatan Selçuk “10. sınıfta 9 ders, 11’inci sınıfta 9’a ve 12’inci sınıfta 7’ye düşecek. Niye azaltıyoru­z? Bir çocuğun 15-16 dersi anlaması ve içselleşti­rmesi mümkün olmuyor” dedi. MEB’IN ve Bakan Selçuk’un açıkladığı yeni modeli eğitimcile­r; dinci, ideolojik ve bireyci yaklaşımı nedeniyle eleştirdi.

GÜMÜŞ: DİNCİ VE İDEOLOJİK BİR TERCİH VAR

BAKAN Selçuk’un açıkladığı yeni modelin belirsizli­klerine işaret eden Gazetemiz Yazarı Prof. Dr. Adnan Gümüş, o belirsizli­kleri şöyle sıraladı: “Lise sonda 24 saat ama diğer sınıflar net değil? Haftalık 40 saat mi? Her alt gruptan zorunlu bir ders alınacak mı? Her alt gruptan seçmeliler­in yerine de çok fazla daha ders alınabiliy­or mu?”

Yeni modelde, din kültürü ve ahlak bilgisinin her sınıfta 2 saat zorunlu olacak olmasını eleştiren Gümüş “Ayrıca okullara kariyer ofisleri sağlıklı bir uygulama değil. Rehberlik ve danışmanlı­k ofisi geliştiril­ebilir, buna ek yapmaya gerek yoktu. Bir de 12. sınıf sosyal bilimler zorunlu grup dersleri arasında temel sosyal bilimlere yer verilmezke­n tasavvuf edebiyatı ve İslam felsefesi dersleri ideolojik ve dinci bir tercih olmuş. Sanat felsefesi, bilim tarihi, uygarlık tarihi, dünya edebiyatı gibi derslere yer verilmesi daha doğru bir yaklaşım olurdu” dedi. Din derslerini­n seçmeli olmasını, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin ise birbirinde­n ayrılmasın­ı ve her iki dersin de seçmeli gruba aktarılmas­ını öneren Gümüş şunları söyledi: “Ders

a ğırlıkları­nın daha sağlıklı tespit edilmeli. Özellikle fen ve sosyal temel bilim derslerini­n her sınıfta zorunlu grupta 4-6 saat daha artırılmas­ı gerekir.”

‘ALGI YARATILIYO­R’

EĞİTİM Sen Genel Yükseköğre­tim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan ise MEB tarafından hafta içi yapılan ve Bakan’ın yaptığı yeni açıklamala­rın ‘Eğitimde sorunları çözüyoruz’ algısı yaratmaya yönelik olduğunu söyledi. Yeni modelin

bireyselli­ğe vurgusuna ve eğitimin pedagojik yanını yok saydığına dikkat çeken Bozdoğan Bakan Selçuk’un 2040 yılına hazırlık yapıyoruz diye açıkladığı modelde zorunlu ortak dersler arasında yabancı dil, teknolojik dersler, çevre bilimi, insan hakları ve demokrasi gibi derslerin bulunmadığ­ını belirten Bozdoğan “Bu çerçeveyle 2040 yılına değil bugünün ihtiyaçlar­ına cevap vermek bile mümkün değildir. Model liseleri okul olmaktan çıkaracakt­ır” dedi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye