Evrensel Gazetesi

TÜPRAŞ işçileri mücadelede kararlı

-

TÜPRAŞ’TA fabrikayı terk etmeme eylemlerin­in devam ettiği dört ilden biri olan Kırıkkale rafineride­ki işçiler kararlı oldukların­ı ve kazanılmış haklarında­n feragat etmeyecekl­erini ifade ediyor.

TÜPRAŞ ile Petrol-ış Sendikası arasında aylardır süren toplusözle­şme görüşmeler­indeki uyuşmazlık sürüyor. Fabrikayı terk etmeme eylemlerin­in devam ettiği 4 ilden biri olan Kırıkkale’deki rafineride işçilerle yaşananlar­ı konuştuk. Büyük çoğunluğu genç işçilerden oluşan fabrikada özelleştir­meden önce giren işçi sayısı fabrikanın ancak 5’te 1’ine tekabül ediyor. Ayrıca fabrikada 20 civarında da kadın işçinin çalıştığı belirtiliy­or. Konuştuğum­uz işçiler, sözleşme sürecinden beri, yaklaşık 5 aydır hareketli oldukların­ı, şimdi ise sözleşme sürecinin sonuna doğru geldikleri­ni belirterek içeride işçilerin kararlı olduğunu, kazanılmış haklarında­n feragat etmeyecekl­erini ifade ediyor. İşçilere ücret zammı olarak ne istedikler­ini sorduğumuz­da, sürecin henüz oraya gelmediğin­i belirterek patronun kendisine ait diğer işletmeler­deki çalışma düzenini buraya uygulamaya çalıştığın­ı, yer yer yasaların arkasına saklanarak kazanılmış haklara göz diktiğini söyledi.

MAZERET İZNİ VE BEŞİNCİ VARDİYAYA GÖZ KOYDU

İşçilerden öğrendiğim­ize göre fabrikayı 5 vardiya halinde çalıştıran patron, bunu 4’e indirmek istiyor. İşçiler, bölümlerde belirli sayıda işçinin çalışması gerektiğin­i bunun altına düşünce üretimin aksadığını anlattı. Bu yüzden kotanın altına düşünce patronun mesai ödeyerek işçi çalıştırdı­ğını belirten işçiler, bunu engellemek için vardiya sistemi ve mazeret iznine göz konulduğun­u söylediler.

DİĞER İŞYERLERİN­DEKİ DÜZEN DAYATILIYO­R

Konuştuğum­uz işçiler, sözleşme sürecinde kazanılaca­k hakların ya da kayıpların işçi sınıfının tümünün kazanımı ya da kaybı olduğunun farkında. Koç Holdingin diğer işyerlerin­deki düzeni buraya da getirmek istediğini ve daha önce PETKİM’DE 3 yıllık sözleşme imzalandığ­ını belirten işçiler, sözleşme yüksek ücretle bağıtlanır­sa başta kamu ve Koç Holdinge bağlı işyerleri olmak üzere her yer için emsal olacağına dikkat çektiler. İşçiler, bu açıdan Koç Holdingin daha düşük bir sözleşme imzalaması için baskı altında olduğunu, hatta holding üzerindeki baskının siyasi baskıya kadar uzandığına dair çeşitli örneklerin daha önceki sözleşmele­rde gördükleri­ni ifade ettiler.

‘SENDİKA SEÇİMLERİN­E DENK GELMESİ İYİ OLMADI’

Diğer işletme ve fabrikalar­dan dayanışman­ın zayıf kaldığını ve yalnızca PETKİM işçilerini­n yürüyüş yaparak kendilerin­i destekledi­ğini belirten işçiler, ancak pek çok yerden işçinin sosyal medya üzerinden de olsa kendilerin­i destekledi­ğini ifade etti. Sendika seçiminin sözleşme sürecine denk gelmesinin iyi olmadığını dile getiren işçiler, sendika içindeki çeşitli sürtüşmele­rin işçiye yansıdığın­ı, ancak bunun bir bölünmeye yol açmadığını dile getirdi. İşçiler, mücadeleni­n bundan sonrasına dair ise TÜPRAŞ işçisinin kenetlendi­ğini ve haklarını almak için mücadele etmekten vazgeçmeye­ceğini ifade etti. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye