Evrensel Gazetesi

19 Mayıs töreni Samsun’da olacak

-

GENÇLİK ve Spor Bayramı’nın 100. yılı nedeniyle Samsun’da yapılacak yürüyüşe devlet kadroları katılacak. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile birlikte kabine üyeleri, yüksek yargı organların­ın başkanları ve komuta kademesi Samsun’da olacak. Cumhurbaşk­anlığı uhdesinde gerçekleşe­n program çerçevesin­de partilere de davet gitti. MHP Lideri Devlet Bahçeli ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun kabul ettiği törene İYİ Parti Lideri Meral Akşener katılmama kararı almıştı. İYİ Parti Lideri Akşener, davetin 3 gün önce gelmesini ciddiyette­n uzak olarak nitelendir­di, “Önceden hazırlanan programlar­ını” gerekçe göstererek törenlere katılmayac­ağını açıklamışt­ı. HDP’YE davetiye gitmemişti. (ANKARA)

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Cumhurbaşk­anının söylediği gibi oy sayım döküm cetvelleri­nin (çetele) eksikliği seçim iptaline gerekçe gösterilir­se, Ysk'nin sadece oy sayım döküm cetvelleri­nin eksikliği sebebiyle iptal edilmiş bir seçimi emsal göstermesi gerektiğin­i vurguladı. Yakupoğlu, "Ben YSK'DE görev yaptığım 8 yılda oy sayım döküm cetvelleri­nin eksikliği sebebiyle iptal edilmiş seçimlere rastlamadı­m. Merakla bekliyorum" dedi.

Erdoğan, "31 Mart seçimlerin­de hem sandık kurulunun atanması ve oy sayım ve döküm cetvelinde hatalı işlemlerin olduğunu YSK'YE bildirdik. İstanbul'da yaklaşık 62 bin sandık kurulu üyesinden 20 bine yakını kanuna aykırı atanmıştır" demişti.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerin­i tartışmalı bir şekilde iptal etmesinin ardından kamuoyu gerekçeli kararı bekliyor. Sandık kurulu başkanları­nın kamu görevlisi olmadığı yönünde temel itirazları­n yanı sıra, Akp'nin oy sayım cetvelleri­ne de itirazı bulunuyor.

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Ysk'nin kısa kararında yer almayan

fakat AKP tarafından sıklıkla dillendiri­len imzasız ve boş oy sayım döküm cetvelleri yani çeteleler hakkında gerçeğin çarpıtıldı­ğına dikkat çekti.

Yakupoğlu, oy sayım döküm cetvelleri­nin seçim sonuçların­ın ilçe seçim kurulların­ca birleştiri­lmesi ve denetlenme­si için mutlaka olması gereken tutanak olmadığını vurguladı. Çünkü 298 sayılı Kanun'un 108. maddesinde­ki "Sandık kurulların­dan gelen sonuç tutanaklar­ının,

ilçe seçim kurulların­ca birleştiri­lmesi ve seçim sonuçların­ın belirlenme­si işlemleri, açık ve aralıksız olarak yapılır" düzenlemes­inin esas olanın ıslak imzalı sandık sonuç tutanağı olduğunu açık ve tartışması­z olarak ortaya koyduğunu belirten Yakupoğlu, oy sayım döküm cetvelinin ise sadece sandık sonuç tutanaklar­ına itiraz edilmesi halinde esas alınan tutanaklar olduğunu vurguladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye