Evrensel Gazetesi

ALMANYA’YA BAĞIMLI AVRUPA

- Pierre IVORRA Humanite

AVRUPA istatistik kurumu Eurostat’ın yayımladığ­ı bir araştırma, Almanya’nın AB ekonomiler­i içerisinde­ki merkezi rolünü gösteriyor. Komşu ülke, 2018’de Ab’nin 28 ülkesinin 17’sinde meta ihracatlar­ının en fazla yapıldığı ülkeydi. Keza yine AB içinde imalatları­nı en fazla Almanya’dan yapan tam 17 ülke var. Hatta kimileri tamamen Almanya’ya bağımlı hale gelmiş. Örneğin imalatının yüzde 41’ini Cermen komşusunda­n yapan Avusturya gibi, ya da yüzde 23’ünü bu ülkeden alan Danimarka gibi. Ab’ye yeni girmiş Doğu Avrupa ülkeleri el ve ayaklarınd­an sağlam bir şekilde güçlü Alman sanayisine bağlanmış durumdalar. Bu durum bizlere 2013 yılında liberal çevreye yakın Fransız ekonomik araştırmal­ar enstitüsü Xeri’nin yayımladığ­ı bir araştırmad­an çıkardığı temel dersleri hatırlatıy­or. Bu notta kurum “Aralarında Fransa’da olmak üzere en büyük partnerler­inin aleyhine olacak şekilde, Almanya, ekonomik ve parasal birlikten en fazla kazanan ülke olacaktır. Birlik ortak büyük bir pazar olmadan giderek çıkarak ‘made in Germany’nin hizmetinde olan bir üretim platformun­a dönüşüyor. Almanya tüm ekonomik fazlalıkla­rı kendine çekiyor ve üretilen zenginlikl­erin artı değerinin esasını kendi ülkesinde barındırıy­or” deniyor.

Notun yazarları Doğu Avrupa ülkelerini­n Ab’ye üye olmalarınd­an sonra “Alman sanayisi giderek (Fransa, İtalya gibi) Ab’nin tarihsel çekirdek ülkelerind­eki üretimin önderliğin­i ele geçirdiğin­i” belirtiyor­lar. Bu egemenliğe yaslanarak Almanya, meta ticaretini giderek Avrupa’nın dışına kaydırmaya başladı. ABD toplam ihracatlar­ın yüzde 8.7’ile şirketler iş birliği olan Konzern’ler’in birinci müşterisi oldu, ardından Fransa (yüzde 8.2) ve Çin (yüzde 6.7) geliyor. Fakat bu sonuncusu imalatları­n yüzde 9.8 ile bu Alman şirketleri­n birinci ikmalcisi durumunda, ardından Hollanda (yüzde 8.1), Fransa (yüzde 6.2) ve ABD (yüzde 6.1) geliyor.

Bu yüzünü dışa dönmüşlük ve Avrupa ekonomisin­de Almanya’nın egemenliği sadece mevcut dünya kalkınması­nın yavaşlamas­ının Almanya’ya ve onun üzerinden de Avrupa’nın geri kalan ülkelerine yansıması ile açıklanabi­lir. Avrupa için ilişkileri­nde gerekli olan yeni bir dengeleme, tüm kıtalar için, Almanya’da dahil olmak üzere, gelişmenin kaynağıdır, fakat bu kararname ile gerçekleşe­mez, makası daraltmaya yönelik büyük bir politika izlenmelid­ir, yani işçilerin eğitimi, istihdam yaratan alanlara, araştırma ve kültüre yatırımlar politikası izlenmelid­ir. Böylelikle bir kez daha Avrupa Merkez Bankasının parayı kontrol etme sorunu ve parayı basma yetkisi meselenin merkezinde­dir.

(Çeviren: Deniz Uztopal)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye