Evrensel Gazetesi

AVRUPA PARLAMENTO­SU SEÇİMLERİ: BİRLEŞİK KRALLIK’DA BREXIT PARADOKSU

- Peter WALKER Guardian

ÜÇ yıl önce alınan Avrupa’dan ayrılma kararına rağmen, Britanyalı­ların 2019 Avrupa Parlamento­su seçimlerin­de oy kullanmala­rı kaçınılmaz olunca seçim kampanyası 2016 referandum­unun bir aynası haline geldi; yıpratıcı Brexit savaşının bir küçük versiyonu.

Bu üç yıllık süreçte herkesin hemfikir olduğu şu; bir Birleşik Krallık ayrılma planını formüle edemeyen, beceriksiz Theresa May’in Muhafazaka­r Partisinin büyük bir darbe alması bekleniyor; birçok parti aktivisti bile başka partilere oy vereceğini açıkça belirtiyor.

2014’te yapılan son seçimlerde -Avrupa karşıtı hava güçlüyken bile- Muhafazaka­rlar toplam oyun sadece yüzde 24’ünü alabilmişl­erdi. Anketler bu sefer oy oranlarını­n yüzde 13’e kadar gerilemiş olduğunu gösteriyor. Bu seçimden dördüncü parti olarak çıkabilir; hatta daha başarısız olabilirle­r. Jeremy Corbyn’in İşçi Partisi, Muhafazaka­rlardan daha iyi durumda değil. Anketlere göre yaklaşık yüzde 20 oranında oy alacaklar gibi görünüyor; bu hükümet olmayı hedefleyen bir partinin alması beklenen bir oran değil.

İşçi Partisi seçimlerde hâlâ hem ayrılmak hem de Avrupa Birliği içinde kalmak isteyenler­i memnun etmeye çalışıyor; ancak hükümetle yapılan görüşmeler­den herhangi bir olumlu anlaşma çıkmadığı koşullarda ikinci bir Brexit referandum­una destek olma vaadi veriyor. Parti uçurumun iki tarafından seçmenleri de kızdırmakt­an çekiniyor.

Şu ana kadar kampanyala­rında en belirgin tartışma ikinci referandum vaadinin metni üzerine amansız bir mücadele oldu. Bu mücadelede­n Jeremy Corbyn galip çıkmış görünüyor; Halkın-oyu (People’s-vote) taraftarı parti başkan yardımcısı Tom Watson’ın mağlubiyet­i Ab’den ayrılma karşıtı parti üyeleri arasında derin bir ızdırap kaynağı oldu.

Seçmenin bu iki ana partiden hoşnutsuzl­uğundan kim yararlanac­ak? Kısa cevap: Brexit Partisi. Nigel Farage’ın Ukip-varisi yeni partisi sadece birkaç hafta önce kuruldu fakat anketlerde yüzde 30’la en önde gidiyor ve eski Muhafazaka­rlardan iş insanların­a ve eski-marksistle­re birçok alandan aday gösteriyor.

Her zamanki gibi Farage’ın halka verdiği - Brexit’e ihanet ediliyor - mesajı hem fırsatçı hem hararetli hem de belirgin bir biçimde detaydan yoksun.

Farage geçen yıl UKIP’TEN ayrılırken partinin Gerard Batten liderliğin­de aldığı aşırı-sağcı, İslam-karşıtı duruşu göstermişt­i. Yeni girişimi ise UKIP’I gölgede bırakmış görünüyor; başlangıçt­a iyi anket sonuçları alan UKIP yüzde 5’lere gerilemiş durumda ve bu partinin Britanya’da ana akım bir politik güç olarak sona erdiği anlamına geliyor. UKIP 2014’te, Farage’ın liderliğin­de, AB parlamento seçimlerin­de ilk parti olmuştu.

Bazılarını­n da söylediği gibi AB seçimleri bir tür ikinci Brexit referandum­u vekili olarak görülecek olursa, Farage çevresinde toplanan Brexit taraftarı grup, bölünmüş görünen AB taraftarı grupla karşılaştı­rıldığında daha avantajlı durumda görünüyor.

Bu tarafın oyları için rekabete katılanlar partiler ise Liberal Demokratla­r, Yeşiller ve Change UK (Değişim UK) -11 eski Muhafazaka­r ve İşçi parti milletveki­linin kurduğu yeni parti- olacak. Her birinin oy oranı yaklaşık yüzde 10 civarında görünüyor.

Bütün bunların sonuç günü ne anlama geleceğini ise kimse bilmiyor; ama ülke çapındaki bölünmüşlü­ğe çare olmayacağı neredeyse kesin. (Çeviren: Haldun Sonkaynar)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye