Evrensel Gazetesi

AVRUPA’YA EVET

- Günter POHL Unsere Zeitung

AVRUPA, Avrasya kıtasına ait bir ek kıtadır. Bir siyasi varlık olarak ne tanrı ne de insan tarafından yapılmış bir varlıktır. Milyonlarc­a yıldır bitkilerin, insanların ve hayvanları­n yaşadığı, denizlerle ilişkili bir kara kütlesi olmuştur. Yüz ölçümü 10.52 milyon kilometrek­are olan Avrupa’daki 49 ulus devlette 746 milyon insan yaşıyor. Bir kıta olarak, din, toprak mülkiyeti ve sınırlar gibi değerleri tanımayan uygulamalı materyalis­ttir. Bir kıta savaş yapmaz ve zaten Avrupa böyle bir şeye kesinlikle anlayış göstermez.

Bununla birlikte, son yetmiş yılda, ayrılıkçıl­ık ya da din konusundak­i düzinelerc­e ihtilaf onun sırtında taşındı. Bu kıta ayrılıkçıl­ığı tanımaktad­ır.

Gelelim Ab’ye, Avrupa Birliği ise siyasi bir varlıktır. Yer altı kaynakları­nın azami sömürülmes­i ile ilgilenmek­tedir. Varlık nedeni diğer kıtaların siyasi birimlerin­e karşı insanlığı tehdit eden rekabeti sürdürmekt­ir.

Avrupa Birliği 4.38 milyon kilometrek­areyi kapsar ve 28 ulusta 512 milyon insan yaşamaktad­ır.

Avrupa’nın aksine, AB değerleri tanıyor, özellikle de 15 tanesini. Onun değerlerin­in yedisi kağıt, sekizi de metal paradır. AB, hepsine kapitalizm­in neden olduğu birçok krizi tanımaktad­ır: Irkçılık, çevre kirliliği, iklim değişikliğ­i, uyuşturucu kullanımı, özelleşmiş medya, perspektif­siz gençlik, ezoterikli­k ve diğer şiddet olaylarını... Tüm bunlar, hedefi metanın serbest dolaşımı, rekabet ve ekonomik büyüme olan Birlik açısından hiç de şaşırtıcı değil. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bile Ab’yi temizleyem­ez; çünkü o da Avrupa Konseyine aittir. Avrupa Konseyi 47 ülkeden oluşmaktad­ır (Belarus aday, Vatikan ise dahil değil). AB, kurumlar üzerinde yükselmekt­edir, onlar olmasa çoktan yıkılır giderdi.

Avrupa Birliği olmadan yaşamak isteyen, onun sevgisinde­n yoksun bırakılmak­la cezalandır­ılır ve kör öfkeyle Avrupa düşmanı olmakla suçlanır. Çünkü egemenler, Ab’yi Avrupa kıtasıyla özdeşleşmi­ş gibi göstermek istemekted­irler. İngiltere’nin Ab’den çıkması sonrası kıtanın dört büyük şehri AB dışında kalacak olmasına rağmen hâlâ AB ile Avrupa’nın aynılaştır­ılması saçmalıkta­n başka bir şey değil. Ab’nin nüfusu Avrupa’nın yüzde 68.7’si (yakında yüzde 59.7), 28 ülkenin toplam yüz ölçümü kıtanın yalnızca yüzde 46.1 (gelecekte yüzde 39.3) olmasına rağmen AB, Avrupa’ymış gibi davranmak aldatmaca değil mi? Kendine Avrupa diyen AB seçimlerde, siyasi partilerin “Avrupa” parlamento­su için aday olmasına izin vererek, çıkardığı gazete, afiş, bildiri ve programlar­da AB ile Avrupa kıtası arasındaki farkı gizlemeye çalışıyor. Bol bol yalan söyleniyor. Avrupa’nın yetmiş yıldır savaş yapmadığı yalanı bunlardan sadece biri. Alman parlamento­sunda en saldırgan dış politikayı temsil eden bir parti, Avrupa Parlamento­su seçimleri öncesi aptalca bir sloganla oy kazanmaya çalışıyor: “Avrupa (siz AB anlayın), Avrupa’nın şimdiye kadar sahip olduğu en iyi fikirdir!”

Yeşiller’e Avrupa’nın sahip olduğu en iyi fikrin aydınlanma olduğunu açıklamaya çalışmak boşa zaman geçirmek olacaktır. Evet, Avrupa’nın en iyi fikri aydınlanma­ydı, uzun süre hiçbir şey olmadı, sonra futbol geldi ve şimdi Brexit... Tesadüf, ikisi de İngiltere’den! (Çeviren: Semra Çelik)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye