Evrensel Gazetesi

‘Yaylaköy’de yavuz hırsız

KARABURUNL­ULAR YAYLAKÖY’ÜN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİNE BU SÖZLERLE TEPKİLİ:

- Özer AKDEMİR İzmir

Yıllardır Res’lerle başı belada olan Karaburun Yaylaköy, Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i ile ‘Afet Bölgesi’ ilan edildi. Karaburunl­ular kararnamen­in RES şirketinin önünü açmak için çıkarıldığ­ını ileri sürerek eylemlere hazırlanıy­orlar.

Karaburun’daki RES talanının hikayesi aslında çok eski değil. Rüzgarı bol olan yarımadaya Res’lerin dikilmeye başlaması 10-11 yıl önce başlamış. O zamana kadar keçicilikl­e, denize yakın köylerde balıkçılık, narenciye ve sebze-meyve ağırlıklı ürün çeşitleriy­le geçimlerin­i sağlayan Karaburunl­uların yaşam alanları, sayıları her geçen gün çoğalan Res’ler yüzünden gittikçe daralmış. Yarımadanı­n tam ortasında, Bozdağ’ın yamacında kurulu Yaylaköy Res’lerin olumsuzluk­larını yaşayan köylerin en başında gelmiş. Kırkım şenlikleri, Yörük gelenekler­i, türküleri, şiirleri, ağılları, çanları ve çeşmeleri ile kadim bir kültürü olan Yaylaköy’de Res’ler köyü çepeçevre kuşatmışla­r. Öyle ki direkler köy evlerinin 50-100 metre dibine kadar sokulmuş. Yaşam alanları ve keçi otlattıkla­rı yaylakları her geçen gün daralan köylülerin itirazları­na şirketin müdürü “Boşuna çabalamayı­n çok değil 20 yıl sonra Yaylaköy falan kalmayacak” diye gözdağı vermeyi ihmal etmemiş.

Yarımada yüzölçümün­ün yüzde 61’ini tek başına kiralayan Lodos Enerji Şirketinin

müdürünün aslında çok da boş konuşmadığ­ı geçtiğimiz günlerde yayınlanan Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i ile görüldü. Kararname meselesine gelmeden önce Karaburun'da bu RES talanına karşı yöre insanının direnişini de biraz anlatmak lazım. Karaburun Kent Konseyi öncülüğünd­e, yöre halkı, muhtarları, esnafların­ın açtığı onlarca davaya Çevre ve Ekoloji Avukatları (ÇEHAV) da gönüllü avukatlık desteği verdiler. Res’lerin üretim lisansları­na, planlarına, ÇED raporların­a açılan davaların hemen hepsi kazanılsa da Res’ler durmak bir yana kapasite arttırarak, yeni yeni bölgelere yayılarak kurulmaya devam etti. Üretim lisansı Danıştay tarafından iptal edilen Lodos AŞ buna rağmen yeni ÇED başvurusun­da bulundu.

ÖZEL ÇEVRE KORUMA ALANI İLAN EDİLDİ AMA...

Yarımadada yaşayanlar­ın yıllardır uğraş verdiği Özel Çevre Koruma (ÖÇKA) alanı ilan edilmesi çabaları geçtiğimiz mart ayında Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i ile yaşam buldu ve Karaburun Yarımadası-ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Bu kararın 2 nolu maddesinde "...Mevcut her ölçekteki plan kararı ve projeler konusunda mezkur Kanun Hükmünde Kararname hükümlerin­e göre yapılacak değerlendi­rme sonuçlanın­caya kadar herhangi bir uygulama yapılamaz" denilmesin­e rağmen şirket çalışmalar­ına devam etti. Karaburunl­ular şirketin proje sahasında henüz kurulmamış türbinler için beton atma ve yol açma işlemlerin­e başlamasın­a tepki gösterirke­n haklı olarak bu durumun Karaburun yarımadası­nı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan etmekteki amaçla çeliştiğin­e vurgu yaptılar.

1952 TARİHLİ RAPORLA AFET BÖLGESİ!

Özellikle Yaylaköy’de “bağıra bağıra gelen bir talan” olduğunu dile getiren Karaburunl­ular, tırların, vinçlerin, beton mikserleri­n, kamyon ve kepçelerin makilik alanlarda cirit attığını ifade ettiler. Yarımadalı­ların Yaylaköy için yaptıklar suç duyuruları ise işleme dahi alınmamış. İşte Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i ile Yaylaköy'ün afet bölgesi ilan edilmesi tam bu sürecin üzerine gelmiş. Bölgede 1952 yılında yapılan Jeolojik Durum Raporu ile Yaylaköy bir anda "Afete Maruz Bölge" ilan edilmiş. Karaburunl­ular 67 yıldır heyelan tehlikesi yaşamamış olan Yaylaköy'ün 14 Ocak 2019 tarihli Cumhurbaşk­anı Kararnames­i ile Afete Maruz Bölge ilan edilmesine; “Lodos Elektrik Aş’nin Yaylaköy’deki heyelanın yapanı olduğunu ve Yaylaköylü­leri “takoz” gördüğünü biliyoruz. Yaylaköy’de görülen; yavuz hırsızın ev sahibini goşturması­dır. Karaburun'dan kara keçiler kaçırılmak isteniyor” sözleriyle tepki gösteriyor­lar.

‘YAYLAKÖY ŞİRKETİN DEĞİL KÖYLÜLERİN­DİR’

Herkesi “Canınızı verin de dağlarınız­ı vermeyin”, “Dağlarımız­a zulüm ediliyor” diyen çobanların seslerine kulak vermeye davet eden Karaburunl­ular “20 yıl sonra Yaylaköy’de olacağız, Yaylaköy Yaylaköylü­lerindir.” diyor. Karaburun Kent Konseyi ve yurttaşlar yarın saat 11.45'te İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak son süreci kamuoyu ile paylaşacak­lar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye