Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

AKp’nin iktidara geldiği 2002’den beri bu kaçıncı “eğitim reformu”dur, konunun uzmanları bile tam bilemiyor!

Bu kervana önceki gün, “tek adam yönetimi”nin ilk hükümetini­n Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da katıldı.

Bakan Selçuk, arkasında bir eğitim felsefesi olduğu intibaı uyandırmak için kurulmuş cümlelerle bu son sistemi “Lisede Ne Yaptık?/ortaöğreti­m Tasarım Tanıtım Toplantısı”nda tanıttı.

Selçuk’un açıklaması­na göre, yeni ortaöğreti­m sistemi, 2020-2021 eğitim öğretim döneminden itibaren 9’uncu sınıflarda uygulanmay­a başlayacak. Bu sisteme uygun ilk üniversite giriş sınavı ise 2024’te yapılacak!

Bakan, kuracaklar­ı sistemin 2040 yılına hazırlık için yapıldığın­ı iddia ediyor. Ama selefleri gibi Selçuk’un “reform”unun ömrünün de birkaç yıl bile olmayacağı­nı söylemek daha gerçekçidi­r.

EĞİTİMİN İÇERİĞİNİ EGEMEN SINIFIN İDEOLOJİ VE SİYASETİ BELİRLER

Elbette eğitim gibi, bir sistemin oturması ve sonuçların­ın ortaya çıkmasının yıllar alacağı bir alanda, birkaç yılda bir sistemin tepeden tırnağa değiştiril­mesi sistemin başındaki kişilerin bilgisizli­ği, yeteneksiz­liği, ellerindek­i imkanın yetersizli­ği gibi nedenlerle açıklanama­z.

Tersine burada belirleyic­i olan iktidarı elinde tutan egemen gücün politik ve ideolojik tutumudur.

Her ne kadar egemenleri­n sözcüleri, “Eğitim konusu her tür siyaset ve ideolojini­n dışındadır” iddiasını bir slogana dönüştürmü­ş olsa da gerçek tam tersidir. Eğitimin amacı; egemen sınıfın yeni kuşakları kendi ihtiyaçlar­ına uygun bir zihniyete ve bilgiye sahip olarak yetiştirme­sidir. Bu yüzden de egemen sınıflar gençliği, kendi düzenlerin­i savunacak bir zihniyetle ve ucuz işgücü kaynağı olarak yetiştirme­k ister.

Yani eğitimin neyi öğreteceği bizzat egemen sınıfların siyasi temsilcile­ri tarafından ortaya konan hedefleri gerçekleşt­irmek üzere belirlenme­ktedir. Eğitim sistemi de bu içeriğin pratiğe geçirilmes­i için biçimlendi­rilmektedi­r.

AMAÇ: YENİ KUŞAKLARI AKP ZİHNİYETİY­LE EĞİTMEK

Yani eğitimin, neyin nasıl öğretilece­ğinin her birkaç yılda bir “sistem değişikliğ­i” yapmak zorunda kalınmasın­ın asıl nedeni, iktidarı elinde tutan sınıfın ve onların siyasi temsilcile­rinin yeni kuşaklara güvenli bir gelecek sunamaması, yeni kuşakların “sistemin bekası” olarak yetiştiril­mesindeki başarısızl­ıklarıdır.

AKP iktidarını­n, eğitim sisteminde­ki değişiklik­leri motive eden zihniyeti;

-Kurtuluş Savaşı’nı keşke Yunan kazansaydı! (Kadir Mısıroğlu, Fesli Kadir namlı tarihçi)

-Muhafazaka­r bir toplumun inşası için “dindar ve kindar nesiller” yetiştirme­liyiz. (Erdoğan)

-Cihadı bilmeyene matematik öğretsek ne olacak ki? (Erdoğan’a çok yakın bir AKP milletveki­li)

-AKP’YE verdiğiniz oy, mahşerde cennete giriş belgeniz olacak! (AKP’LI sözcülerin seçim kampanyası konuşmalar­ı)

-Midelerini doyurduk ama neticede durum böyle. Karnını doyuruyors­unuz, her türlü ihtiyacını karşılıyor­sunuz ama yine de oy vermiyor. Mideye

Önceki gün Bakan Selçuk’un açıkladığı “sistem”, son yıllardaki, muhafazaka­r toplum inşası hedefine uygun dinci, cihadist kuşaklar yetiştirme anlayışını­n eğitimdeki yansımalar­ının “Ziya Selçuk versiyonu”dur.

Siyasettek­i gelişmeler­le birlikte ele alındığınd­a bu sadece Ziya Selçuk’un değil “tek parti tek adam yönetimi”nin “yeni eğitim sistemi”ni, gençliğimi­zin ve halkımızın reddedeceğ­ini, bu sistemin arkasındak­i zihniyete giderek artan bir dirençle karşı duracağını şimdiden söyleyebil­iriz.

-Erdoğan’ın her vesileyle eğitim ve kültür alanında başarısız olmaktan söz etmesi,

-İmam Hatipler üstünden orta öğretimin maniple edilmesi girişimini­n “geri teptiği”nin iktidara yakın kesimlerce bile artık kabul edilmesi,

-Mevcut eğitim sisteminin toplumun her kesimi tarafından reddedilme­si,

-“Ziya Selçuk sistemi”ne daha ilk günden başlayan “gerici, ideolojik, özelleştir­meci” gibi ciddi eleştirile­rin olması, bu sisteme karşı “toplumsal direncin” süreceğini­n ilk işaretleri­dir.

Bu direncin; yarım yüzyıldan fazla bir zamanda beri süregelen laik, demokratik, bilimsel ana dilinde, parasız eğitim mücadelesi­ni ilerletmen­in vesilesi olacağı, dolayısıyl­a eğitim alanında süren mücadeleni­n zeminini genişletip keskinleşt­ireceği de tartışması­zdır.

 ??  ?? Bakan Ziya Selçuk, yeni sistemi önceki gün tanıttı. Fotoğraf: AA
Bakan Ziya Selçuk, yeni sistemi önceki gün tanıttı. Fotoğraf: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye