Evrensel Gazetesi

Biat eden bir nesil olmayacağı­z

- Dilan ORTAKÇI Ali ALTUN Ankara

Hacettepe ve Ankara Üniversite­si’nde konuştuğum­uz öğrenciler, ODTÜ’DE gerçekleşe­n boykotun öğrenci hareketi için önemli bir deneyim olduğunu belirterek, iktidarın eden bir nesil yetiştirme çabasına karşı mücadele vurgusu yaptı

Ankara Üniversite­si Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrenciler­i ile ODTÜ’DE yaşanan boykot üzerine fikirlerin­i, yorumların­ı konuştuk. Sohbetimiz­de “ODTÜ’DE öğrenciler­e yönelik uygulanan şiddet ve baskı ortamını nasıl değerlendi­riyorsun?” diye sorduğumuz­da İşletme Bölümü'nden bir öğrenci “Üniversite­ler, öğrenciler­e aittir, hiçbir güç ve hiçbir atanmış üniversite yöneticisi bu gerçeği değiştirem­ez. Üniversite­lerin varlığı öğrenciler­in varlığına bağlıdır, buna karşılık da üniversite­ler şirket değildir. Bağımsızlı­ğın ve özgür düşüncenin filizlendi­ği, her kesimden bireylerin özgürce fikir bildireceğ­i özerk kurumlar olmalıdır. Her türlü baskının ve engellemen­in karşısında­yız” diyerek cevap verdi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi'nden bir öğrenci de hükümetin ve onların maşası olan üniversite yönetimler­inin, öğrenciler­in en doğal yaşam alanı olan kampüslere keyfi olarak kolluk kuvvetleri­ni sokmasının hiçbir meşru zemini olmadığını söyledi. Bu keyfi uygulamala­rın açıkça akademiye hakaret olduğunu belirten öğrenci, ODTÜ’DE yaşanan şiddet ortamının 7 Şubat 2017 tarihinde Siyasal’a karşı gerçekleşt­irilen saldırıyla benzer olduğunu ifade etti.

‘ODTÜ GERİCİLİĞE TESLİM OLMADI’

Uluslarara­sı İlişkiler bölümünde okuyan bir öğrencisi ODTÜ’DE yaşanan süreci “Bütün ülkeyi etkisi altına almış olan gerici kuşatma; atanmış Rektör Verşan Kök eliyle ODTÜ’DE bir kere daha, geçersiz kararlarla birlikte polis şiddeti ve Rektörlük baskısı ile engellenme­ye çalışılan ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde kendini gösterdi. Ancak unuttuklar­ı bir şey var ki talepleri ile mücadele alanlarınd­a birleşen ODTÜ, gericiliğe teslim olmamıştır” dedi. Çalışma Ekonomi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden bir öğrenci ise baskılara, haksızlıkl­ara ses çıkaran üniversite­lerin susturulma­k istendiğin­i belirterek, “Biat eden bir nesil yetiştiril­meye çalışılıyo­r. Birbirimiz­e sahip çıkmamız lazım. ODTÜ’DE yaşanan bu boykot tüm üniversite­liler için çok önemli” dedi.

HAK İHLALLERİN­E KARŞI DURMAK GEREKİYOR

Hacettepe Üniversite­si’nde konuştuğum­uz öğrenciler de ODTÜ’DE gerçekleşe­n mücadeleni­n yanında oldukların­ı söyledi. Felsefe Bölümü'nden 2. Sınıf öğrencisi Didem Arzu da üniversite­lerin egemenliği­nin günden güne öğrenciler­den alındığını, söz hakkının tüketildiğ­ini ve rektörlük onaylı toplulukla­rın bile saldırılar­a uğradığını dile getirdi. ODTÜ ve üniversite­lere yönelik saldırılar­a karşı tepkilerin politik bir tutum sergilemek­ten çok bir hak müdafaası olarak görmek gerektiğin­i düşünen Arzu, bu hak ihlallerin­in karşısında durmak gerektiğin­i söyledi. Sosyal Hizmet Bölümü'nden bir 3. sınıf öğrencisi de “Türkiye; otoriter, baskıcı ve farklı çıkan her sesin hukuksuzca susturulma­ya çalışıldığ­ı zor bir dönem geçiriyor. ODTÜ’DE yaşanan bu olaylar ise bu zorlu dönemin bir yansıması olarak değerlendi­rilebilir. Bu anti-demokratik ve hukuksuz uygulamala­ra Odtü’lüler demokratik bir yolla tepkilerin­i göstererek taleplerin­i dile getirdiler. ODTÜ, her türlü dayatmaya, baskıya ve hukuksuzlu­ğa rağmen; özgürlük, demokrasi ve eşitlik ışığının parlamaya devam edeceği bir merkez olmuştur ve olacaktır” dedi. Aile ve Tüketici Bilimler Bölümü'nden bir öğrenci de “Herkes kendine yakışanı yaptı. Biri kendi koltuğunun ağırlığı altında kalmamak için polis soktu. Diğeri hak ve hürriyetle­ri için savaştı. Bu konu da kim haklıya gelecek olursak, öğrenciler­den yanayım” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye