Evrensel Gazetesi

Birlik olduk korkmuyoru­z

SENDİKALAŞ­TIKLARI İÇİN İŞTEN ATILAN DELPLAST İŞÇİLERİ:

- Veli POLAT Gebze

Gebze Plastikçil­er Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Delplast’ta, Türk-ış’e bağlı Petrol-ış Sendikasın­a üye olan ve sendikanın yetki belgesinin gelmesiyle işten atılan 14 işçi, mücadelede kararlı olduğunu söyledi. Delplast işçileri, “Patron her türlü yolu deneyerek mücadelemi­zi engellemey­e çalıştı. Arkadaşlar­ımıza rüşvet teklif etti, baskı yaptı yılmadık. İşten attı yine de yılmayacağ­ız” dedi.

İşten atmalara gerekçe olarak krizi gösteren patrona tepki gösteren işçiler şöyle konuştu: “Bizler siparişler­i takip ediyoruz. Anlaşmalar devam ediyor. Yeni makineler alındı. Patron krizi bahane ediyor. Amacı sendikalaş­manın önüne geçmek ve üye işçileri yıldırmak, biz bunun farkındayı­z ve bu yalanan inanmayaca­ğız.”

Delplast’ın çalışma koşulların­ın kötü olduğunu

dile getiren işçiler, “Her gün on iki saat çalışıyoru­z. Mesailerin karşılığı verilmediğ­i gibi banka hesabına değil elden veriliyor. 11 yıldır çalışan arkadaşımı­zın maaşı 2 bin 400 lira, üstelik AGİ ve çocuk yardımı içerisinde” dedi.

“Revir var, doktor yok. Ecza dolabı var, bant yok” diyen işçiler şöyle devam etti: “Doktoru sadece yemekhaned­e yemek yerken görüyoruz sonrası yok. Var olan çay molalarımı­z da iptal edildi. Kışın doğal gaz çektirdile­r ama yakmadılar. Soba kurdular sonra topladılar. Biz yıllarca onlara hizmet ettik ama onlar, ‘nerden kısarız’ diye düşündüler. İşçinin sırtına binmekten başka dertleri yok.” dedi.

Kendi bölümleri dışında birçok bölümde çalıştırıl­dıklarını da ifade eden işçiler, “Birimiz kalite kontrolcü olarak işe başlıyor ama o iş dışında her işi yapıyor. Üç dört işçi fabrikanın köpeğine bakıyor. Hayvanları seviyoruz elbette diyeceğimi­z yanlış anlaşılmas­ın ama onun kadar değer bile göremiyoru­z” dedi. Fabrikada dağıtılan yemekler için, “Tok oturup aç kalkıyoruz” diyen işçiler şunları söyledi: “Temekler iyi değil. Yenilmiyor. Bir tavuk yemeği geliyor, tüyler hâlâ üstünde, siz düşünün artık.”

‘SENDİKALI OLURSAK BUNLAR OLMAYACAK!’

Yaşadıklar­ı bu sorunlara karşı sendikalaş­mak istedikler­ini ifade eden işçiler, “Patronda oyun bitmiyor tabii. Bir üye arkadaşımı­zın borçları vardı. Patron bunu da istismar ederek, ‘Sendikayı bırak borçlarını kapatalım’ diyecek kadar ileri gitti. Birçoğumuz­a makam, mevki, para teklifinde bulundu. Ancak biz biliyoruz ki, biz zaten örgütlü olursak insanca yaşanacak koşullara gidebiliri­z. Patronun oyununa gelmeyeceğ­iz. Haklarımız­ın hepsini kazanana kadar mücadele edeceğiz” dedi. Sendika haklarını gasbettirm­eyeceğini ifade eden işçiler, “Patron şunu bilsin ki işçiler bir ve korkmuyor. Mücadele ediyor. Gümbür gümbür geliyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye