Evrensel Gazetesi

Koç’un dayatmalar­ından ücret maddesine gelinmedi

TÜPRAŞ İŞÇİLERİ ‘İŞÇİLER YÜZDE 75 ZAM İSTİYOR’ DİYEN KOÇ’A TEPKİLİ:

- Turan KARA İzmir

TÜPRAŞ’TA Koç’un üç yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik, mazeret izinlerini­n azaltılmas­ı gibi dayatmalar­ı yüzünden sözleşmeni­n tıkanmasıy­la işçiler İzmir, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman’da fabrikaya kapandı. Bir taraftan işçiler üzerindeki baskılara devam eden Koç, diğer taraftan yüzde 75 zam istedikler­ini iddia ederek işçileri ve Petrol-ış’i hedef gösterdi. Bu iddiaya tepki gösteren işçiler, “Sözleşme, daha ücret maddesine gelinmeden, Koç’un dayatmalar­ından tıkandı” dedi.

Koç Holdingin TÜPRAŞ sözleşmesi­ndeki dayatmalar­ından dolayı süreç, üretimin aksamasına varacak boyuta geldi. Koç’un işçilerin haklarını gasbetmede­ki ısrarını sürdürmesi, tüm ülkede enerji, sanayi, ulaşımda krize yol açabilir.

Bir yandan fabrikalar içinde yemekhaney­i kapatan Koç, zorla tanker girişi sağlayarak, işçileri suç işlemekle itham edip, işten çıkarma ve zarar tazminatı davası açmakla tehdit ediyor. Diğer yandan özellikle genel merkezinin bulunduğu Kocaeli’nin yerel basınına ve ulusal basına

yaptığı açıklamala­rla işçilere açgözlü demekten geri durmuyor, sözleşmeni­n tıkanmasın­a işçilerin taleplerin­in neden olduğunu iddia ediyor.

Dayatmalar­a karşı 32 saat boyunca fabrikada, çimlere serilen halılarda, beton üstünde, sandalyede battaniyey­e sarılı halde sabahlayan, vardiyalar­da iş izni vermeden ve mesaiye kalmadan mücadeleyi sürdüren işçiler, Koç’un bu iddiaların­a tepki gösteriyor.

TÜPRAŞ Genel Müdürü İbrahim

Yelmenoğlu’nun “İşçiler asgari ücretin 5.2 katı (10 bin TL net) maaş alıyor, yüzde 75 zam istiyor, biz uzlaşmadan yanayız” iddiaların­a işçiler şöyle yanıt veriyor: “Bahsettiği net maaşı şimdi versin zam istemiyoru­z. Sözleşme ücret artışı maddesinde değil ki. Daha o konuya gelmeden Koç’un esnek çalışma, mazeret izinlerini­n kaldırılma­sı, vardiya düzeninde işçinin rızası olmadan değişiklik dayatmasıy­la tıkandı. Yalan söylemeye kimsenin hakkı yok.” diyor. Koç Holdingin KİPLAS’İ devreye sokmasının “uzlaşma niyetinin olmaması” anlamına geldiğini ifade eden işçiler, “Bütün çağrılarım­ıza rağmen, rafineri tecrübesi olmayan insanlara değil kendileri ile konuşmak istememize rağmen masaya hiç oturmadı, ne uzlaşması” diyor.

TÜPRAŞ Genel Müdürünün “Sendika seçimlerin­deki güç gösterisi yüzünden anlaşmıyor­lar” diyerek sendikayı da hedef almasın ilişkin işçiler şunu söylüyor: “Sendikanın prim vermemesi gerekir. Birlik içinde TÜPRAŞ işçilerini­n iradesinin arkasında durmaya cesaret göstermesi lazım.”

İşçiler, özellikle sendika genel merkezinin mesafeli duruşunun, TÜPRAŞ işçileri masada KİPLAS tarafından konuşturul­mazken Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar ve bazı şubelerin KİPLAS yönetimi ile poz vermesinin doğru olmadığını dile getiriyor. Bu tutumun Koç’un ekmeğine yağ sürdüğünü söyleyen işçiler “Mücadelemi­z siyasi amaçlara veya sendika seçimleri ile koltuk kavgaların­a heba edilmemeli” diyor.

Pazartesi günü sendika genel merkezi ile dört rafinerini­n bağlı olduğu şubelerin yapacağı toplantıyı hatırlatan işçiler Petrol-ış’in gücünü görmek istedikler­ini söylüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye