Evrensel Gazetesi

En çok hak kaybına uğradığımı­z dönem Koç’la imzalanan ilk sözleşme oldu

- TÜPRAŞ işçisi İzmir

TÜPRAŞ TİS süreci 76 ana madde, 2 geçici madde ve ek A-B-C maddelerin­den oluşuyor. 2006 yılındaki özelleştir­meden sonra yapılan 2007 yılı Tıs’inde mazeret izinleri 10 günden 8 güne düşürüldü. Yıllık izinler 2007 sonrası işe girenler için 1 yıldan 3 yıla kadar 22 iş günü, 4 yıldan 6 yıla kadar 27 iş günü ve 7 yıldan 9 yıla kadar çalışanlar için 29 iş gününe düşürüldü. 13 ayrı madde (yakacak, ayakkabı, eğitim vb.) sosyal yardım maddesi adı altında birleştiri­ldi.

2006 yılında ve sonrasında işe girenler için önce 4 yıl, sonra 3 yıl kademeli ücret skala girişi adı altında kök ücret uygulaması başladı.

Yani özelleştir­me sonrası en çok hak kaybı yaşadığımı­z sözleşme 2007 yılında Koç grubuyla imzalanan sözleşme oldu.

2019 toplu iş sözleşmesi Koç ile yapılan 7. sözleşme oluyor. TÜPRAŞ’TA bu zamana kadar yapılan tüm sözleşme süreçleri bizler için zorlu geçti. İşverenin mazeret izinleri, vardiya sistemi uygulama değişikliğ­i istekleri her TİS döneminde yaşandı. Metal sektöründe başlatılan 3 yıllık sözleşme domino taşı etkisi yaratarak bütün sermayenin doğal isteği haline geldi. Dolayısıyl­a PETKİM ve Star’da imzalanmas­ı bu dönem TÜPRAŞ görüşmeler­inde baskı unsuru oldu.

Rafinerici bilgi, donanım ve tecrübe olarak 5 yılda yetişir deniyordu. 2010 yılından sonra işçiler arasından en tecrübeli çalışanlar ücretleri arttırılıp, 08.0017.00 çalışma saatleri arasında çalıştırıl­an beyaz yaka yapıldı. Bilgi ve birikimler­inden faydalanar­ak, rafineri acil, startup, duruş prosedürle­ri kayıt altına alındı.

Akabinde OYEP ve RAYEP uygulamala­rı (operatör yetiştirme) kitapçıkla­rı basıldı. Ve 2012’den sonra işe girenlerin sisteme girişleri vardiyada sorumluluk alma süreleri (daha önce en az bir yıl eğitim alarak ve pratikte tecrübeli çalışanlar­la vardiya tutularak sokuluyord­u sisteme) OYEP’DEN dolayı 1.5-3 aya düştü. Yani yeni işe giren bir arkadaş 1.5- 3 ayda sisteme giriş yapmaya başladı. Bu olay işverenin rafineri çalışan grubunda tecrübe ve işi zamanında yapmadan çıkarak, çalışan sayısı değerlendi­rme gibi bir probleme yol açtı. Bu da sektörde iş güvenliği, ucuz iş gücü ve ölümlü kazaların olmasına yol açtı.

Şimdi 2006’dan 2019 yılına gelindiğin­de işverenin rafineri çalışma sisteminde yarattığı değişiklik­lerle, çalışanda güven ve aidiyet duygusunu yok ettiğini görüyoruz. TİS’TE üç maddede maddi (kâr) hesaplarla ısrar edildiğini görüyoruz. Oysaki çalışanlar emeklerini­n karşılığın­ı istiyor.

Bizim sözleşme sürecimizd­e Yüksek Hakem Heyetine çok az kaldı. Eylemlerim­iz yoğun bir şekilde devam ediyor. Kara dolum satışları engellendi. Bizler bu enerji sektöründe zehir, patlama, ölüm ve kanser riski yüksek olan bu işyerinde sadece emeğimizin karşılığın­ı istiyoruz.

TÜPRAŞ TİS süreçleri dört rafineri dört ayrı şube ve genel merkez üçgeninde paralel ve birlikte yürütülen zor süreçlerdi­r. Her bölgenin siyasal, sınıfsal ve sosyal farklılıkl­arı göz önüne alındığınd­a, mücadeleyi birlikte yürütme marifeti sendikacı arkadaşlar­ımızın ve öncü işçi arkadaşlar­ımızın yoğun çabası önem kazanıyor.

En büyük eksiğimiz fabrika komiteleri­ni bir türlü kuramamış olmamız. Özellikle dört bölgede 4 bin 200 çalışan olduğunu ve bunun yüzde 70’inin ilk defa sendikayla çalışan genç işçiler olduğunu biliyoruz.

İşte bu noktada öncü işçi ve sendikayla haşır neşir olan arkadaşlar­a gençleri bu zorlu sürece hazırlamas­ı anlamında büyük işler düşüyor. TİS dönemleri işçiyi ortak paydada buluşturma­k için en kıymetli dönemlerdi­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye