Evrensel Gazetesi

Sömürüyü katladılar kârlarını uçurdular

-

Emekçileri­n hızla yoksullaşt­ığı 2015-2017 yılları arasında enerji, savunma sanayi ve inşaatın başını çektiği 100 firma ortalama yüzde 605 büyüdü. İlk sıralardak­i firmaların büyümesi yüzde 5 binleri buldu. Türkiye’deki milli gelir artışının 18 kat üzerine çıkan firmaların yarattığı istihdam ise sadece yüzde 70 arttı. Büyüme için işçilere aynı süre içinde üç kat fazla üretim yaptırılır­ken, işçilerin kaybedip, patronları­n kazandığı bu tablonun duyurulduğ­u törene katılan Ticaret Bakanı 3 milyar 104 milyon TL destek açıklaması­nda bulundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikala­rı Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğiyle hazırlanan raporla Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi açıklandı. Aa’nın haberine göre Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon’unda düzenlenen törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu, Türkiye 100 listesi hazırlanır­ken, başvuran şirketleri­n son iki yılının (2015-2017 arası) ciro artış hızının dikkate alındığını söyledi.

ÇALIŞAN BAŞINA ÜRETİM 3 KAT ARTTI

Bu şirketleri­n ortalama büyümesini­n yüzde 605 olduğuna dikkat çeken Hisarcıklı­oğlu, “Türkiye’deki milli gelir artışının 18 kat üzerinde performans gösterdile­r. Yine aynı süre içinde çalışan başı üretimleri­ni, yani verimlilik­lerini ise ortalama yüzde 332 artırdılar. 2015-2017 döneminde Türkiye 100 şirketleri­nin istihdamı yüzde 70 arttı” dedi. Söz konusu 100 şirketin yaş ortalaması­nın 11.5 olduğunu dile getiren Hisarcıklı­oğlu “Burada çok önemli iki nokta daha var. Listede 3 büyük şehir dışında 22 şehrimizde­n şirketler var. Anadolu’nun yükselişi, burada da açık şekilde görülüyor. Sektörler açısından da yine ilginç bir dağılım var. Listede bilişimden telekoma, inşaattan lojistiğe, gıdadan tekstile, plastikten makineye kadar çok sayıda farklı sektörden şirketler bulunuyor” dedi. (SAMSUN)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye