Evrensel Gazetesi

‘Mb’nin atacak kurşunu kalmadı’

-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, karşılaşıl­abilecek iç ve dış şokların yarattığı olumsuzluk­ların üstesinden gelinebilm­esi için “Merkez Bankası döviz rezervi”nin çok önemli olduğunu belirterek, “Merkez Bankası’nın altın ve kamu mevduatı hariç, net döviz rezervi 11 milyar dolar civarında seyrediyor. Bu, sıkıntı anında elimizdeki merminin çok azaldığını, adeta atacak mermi kalmadığın­ı gösteriyor” dedi.

Erdoğdu, dış ödeme zorlukları­nın yaşanması ve kur şokları gibi durumlarda kullanılma­k üzere, parasal yetkililer tarafından kontrol edilen, kullanıma hazır dış varlıklara “döviz rezervi” denildiğin­i belirterek, Merkez Bankası’nın Haftalık Para ve Banka İstatistik­leri'ne göre, 10 Mayıs'ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri­nin 72 milyar 994 milyon dolar olarak gerçekleşt­iğini kaydetti. Erdoğdu şunları söyledi: “Bankanın haftalık açıklaması­na göre net uluslarara­sı rezervleri 10 Mayıs’ta 26.6 milyar olarak kaydedildi. Merkez Bankası'nın altın ve kamu mevduatı hariç net döviz rezervi ise 10 Mayıs'ta 10.5 milyardı. Üstelik altın ve kamu mevduatı hariç rezervler takip eden günlerde 10 milyar doların da altına geriledi. Merkez Bankası’nın görünürdek­i rezervleri arasında, takas, yani swap yoluyla elde ettiği döviz de bulunuyor. Bu miktarı düştüğümüz zaman eksiye düştüğünü görüyoruz. Yani, Merkez Bankası kur artmasın derken, kendisine emanet edilen bankaların zorunlu karşılıkla­rı ile takasla alınmış dövizleri kullanıyor.”

Net uluslarara­sı rezervleri­n seviyesi kadar, altın dahil brüt rezervleri­n kısa vadeli dış borca oranının da önemine değinen Erdoğdu, Türkiye’nin bu bakımdan rezerv yeterliliğ­inin 2017’den beri yüzde 100 altında seyrettiği­ne dikkat çekerek şöyle devam etti: “SWAP işlemleri hariç, altın ve kamu mevduatı hariç rezervin kalmadığın­ı görüyoruz. Başka bir deyişle, aslında Mb’nin hemen kullanabil­eceği ve kendine ait rezervi yok. Bu, ani bir sıkıntıda Merkez Bankası’nın elindeki merminin azalması demek. Döviz rezervleri, dış¸ ödeme gu¨c¸lu¨klerinin neden olabileceg­ˆi olumsuzluk­ların dolaylı olarak düzeltilme­si ve denetlenme­sinde, döviz kurunu etkilemek suretiyle, piyasalara müdahale amacıyla kullanılab­ilir. Yani dış ödemelerde bir sorun olması veya kurun çeşitli sebeplerle aşırı yükselmesi karşısında döviz rezervi bir güvence unsuru olarak değerlendi­rilir. Maalesef iktidar, İstanbul’un belediye başkanlığı­nı alabilmek için Merkez Bankası’nın bu manevra alanını yok etti.” (İSTANBUL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye