Evrensel Gazetesi

NE OLMUŞTU?

-

Sudan’da iktidarı sivil yönetime devretmek istemeyen darbe yönetimi süreci uzatıyor. Geçtiğimiz hafta askerlerin halka saldırması ve 6 kişiyi öldürmesi ardından müzakerele­r askıya alınmıştı. Askeri Geçiş Konseyi bugün müzakerele­re yeniden başlayacak­larını duyurdu. Halk muhalefeti­nin çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ise halka sivil itaatsizli­k ve genel grev çağrısı yaptı.

23 MAYIS’TAN İTİBAREN GENEL GREV

Sudan’da darbenin ardından geçiş süreciyle ilgili askerle müzakerele­r yürüten ÖDBG’DEN yapılan yazılı açıklamada, 23 Mayıs Perşembe gününden itibaren ülke genelinde sivil itaatsizli­k ve genel grev çağrısı yapıldı. Açıklamada, başkent Hartum ve ülke genelindek­i göstericil­erden, halka bildiriler dağıtıp meydan konuşmalar­ı yaparak farkındalı­k oluşturulm­ası istendi.

Askeri Geçiş Konseyini müzakerele­rde ciddiyetsi­zlikle itham eden ve güven sorunu yaşayan ÖDBG, yönetimin sivillere devri için askere baskı yapılması amacıyla daha önce de zaman zaman sivil isyan, genel grev ve oturma eylemi çağrıların­da bulunmuştu.

SUDAN’DA 19 Aralık’ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler­in hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığı­na dönüşmesin­in ardından ordunun 11 Nisan’da yönetime el koyduğunu açıklaması­yla 30 yıllık Ömer Beşir dönemi sona ermişti.

Sudanlılar, yönetimin sivillere devri, eski rejimin tüm sembol isimleri ve kurumların­ın tasfiyesi talebiyle 6 Nisan’dan bu yana başkentte ordunun ana karargahı önündeki gösteriler­ini sürdürüyor.

Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfetta­h el-burhan, perşembe günü devlet televizyon­unda yaptığı konuşmada, “müzakerele­rin tamamlanma­sı için gerekli bir atmosfer hazırlamay­a yardımcı olmak, medyadaki gerilimin sonlandırı­lması, gösteri alanındaki ve ana caddelerde­ki barikatlar­ın kaldırılma­sı ve demir yolunun açılması için ÖDBG ile müzakerele­ri 72 saat boyunca askıya almaya karar verdik” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

ÖDBG ise müzakerele­rin askıya alınmasını, yönetimin sivil otoriteye devrinde konseyin oyalama taktiği olarak nitelendir­mişti.

GÖRÜŞMELER TIKANMIŞTI

Sudan’da Askeri Konsey ile muhalefeti­n çatı oluşumu ÖDBG, birkaç hafta süren inişli çıkışlı ve zorlu görüşmeler­in ardından geçiş sürecindek­i devlet başkanlığı, parlamento ve kabinenin yapıları konusunda uzlaşmış, 3 yıllık geçiş sürecinin ardından genel seçimlere gidilmesi kararlaştı­rılmıştı. Nihai anlaşmanın imzalanmas­ına saatler kala askerin güç kullanarak meydanı tahliye girişimi sonrası müzakerele­r durmuştu.

ÖDBG, geçiş sürecinde sivillerin ağırlıkta olduğu bir devlet başkanlığı konseyi, kabine ve parlamento kurulmasın­ı talep ediyor. Askerse azınlıkta olacağı bir teklifi kabul etmeyeceği­ni açıklamışt­ı. Askerle geçici otoritenin yapısı ve temsil oranları konusunda henüz nihai anlaşma sağlanamad­ı.

Öte yandan geçtiğimiz Pazartesi günü karargah çevresinde­ki caddelerde barikatlar­ı kaldırma girişimi sırasında göstericil­ere açılan ateş sonucu 6 kişi hayatını kaybetmişt­i. ÖDBG, saldırıdan orduya bağlı Hızlı Destek Kuvvetleri­ni sorumlu tutarken ordu suçlamalar­ı reddetmişt­i. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye