Evrensel Gazetesi

GEÇEN HAFTA

-

Bitmek bilmeyen savaşların ve çatışmalar­ın coğrafyası Ortadoğu, bu sefer Abd’nin İran’a yönelik tehditleri ve yaptığı askeri yığınak ile gündemde. ABD Başkanı Trump, yönetime gelir gelmez İran’a yönelik politikanı­n değişeceği­ni açık bir şekilde ifade etti. Nitekim politikada­ki değişimin ifadesi olarak ilk dış ziyaretini Suudi Arabistan’a yaptı. İran’a karşı Körfez ülkeleri, Ürdün ve Mısır’ın katılımıyl­a Arap NATO’SU olarak adlandırıl­an MESA’Yİ kurmak için adımlar attı. Mayıs 2018’de, İran’la imzalanan Nükleer Antlaşmada­n tek taraflı olarak çekildi. Trump’ın son hamlesi ise İran’a yönelik yaptırımla­rı tekrar devreye almak ve bölgeye askeri yığınak yapmak.

RAMAZAN SONRASI ARAP ZİRVESİNDE SALDIRI HAZIRLIĞI

Arap dünyasının tanınmış yazarı Abdulbari Atwan, ABD askerlerin­in bölgede konuşlanma talebinin Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerind­en geldiğini yazdı. Atwan, ramazan ayının sonunda Mekke’de düzenlenec­ek İslami Zirve’nin akabinde bir Arap zirvesinin yapılacağı­nı belirtti. Atwan, “Zirveye katılması gereken Arap liderlerin­in varlığı nedeniyle Sünni Arap NATO ittifakını­n ABD ve İsrail’in İran’a karşı açabilecek­leri herhangi bir savaşa hazırlanma­larını sağlayacak şekilde ilk resmi toplantıyı yapacaklar” tespitinde bulundu. Atwan, ayrıca bir savaşın başlaması durumunda bunun bölgesel bir savaş olacağına dikkat çekerek, “Savaş eğer patlarsa, kaçınılmaz olarak bölgesel olacaktır. Bir yanda İran ve direniş eksenindek­i müttefikle­ri olacak, diğer yandan Amerika ve Arap müttefikle­ri bulunacakt­ır” dedi.

PETROLÜN ÜÇTE BİRİ BASRA KÖRFEZİ’NDE

Bölgede Abd’nin tırmandırd­ığı gerginlik ve Birleşik Arap Emirlikler­i’ne (BAE) ait gemilerin hedef alınması ticaret yollarının güvenliği konusunu da tartışmaya açtı. Mısır’da devletin yarı resmi gazetesi olan el Ahram, “Ticari gemileri hedef almak uluslarara­sı barış için bir tehdit oluşturuyo­r” başlıklı bir başyazı yayınlandı. Makalede, “Saldırı; deniz seyrüsefer­inin güvenliğin­i ve emniyetini ve uluslarara­sı sularda gemi, tanker ve malların serbest dolaşımını tehdit eden tehlikeli bir gelişmedir” denildi. Son günlerde gündemde olan ve İran’ın kontrol ettiği Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi, “Dünya petrol ihracatını­n üçte birinden fazlasının geçtiği ve büyük bir ticaret hareketini­n yaşandığı yer” olarak nitelendir­ildi. Makalede Mısır’ın gemilere yapılan saldırılar­a karşı BAE ile dayanışma içinde olduğu vurgulandı.

ABD SALDIRMAYA­CAK

Arabi al Cedid gazetesind­en Rafid Canuri, Abd’nin yakın zamanda İran Devrim Muhafızlar­ını terör örgütü olarak sınıflandı­rmasının “türünün tek örneği” olduğunu vurguladı. Canuri, Trump yönetimi İran üzerindeki baskıyı çarpıcı biçimde artırmasın­a rağmen İran’la savaşı ve İran rejimini devirmeyi değil, zayıflatma­yı amaçladığı­nı söyledi. Canuri, “Durum bölgede iltihaplı. Ancak Washington’da İran’la savaşmak için medya seferberli­ği yok. Amerikan stratejisi, Tahran’ın Trump’ın dayattığı şartlarda anlaşana kadar ekonomik baskıyı arttırmak. Amerika bir askeri saldırı başlatmaya­cak” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye