Evrensel Gazetesi

SUUDİ ARABİSTAN’IN ABD’DEN ASKER TALEBİ

- Abdulbari ATWAN Rai al Youm

ŞARK al-awsat gazetesi, Suudi Arabistan ve bir dizi Körfez ülkesinin ABD askerlerin­in karada ve denizde konuşlandı­rılmasında hemfikir oldukların­ı onaylayan bir rapor yayınladı.

Sızdırılan bu haber ciddiye alınmalıdı­r. Çünkü böyle bir haber ancak kasıtlı olarak sızdırılab­ilir ve Riyad’daki en yüksek resmi organlarda­n alınabilir. Daha da önemlisi, gazete kutsal ramazan ayının son on günü içerisinde Mekke kentinde düzenlenec­ek bir İslami Zirve’nin yanı sıra bir Arap Zirvesi yapılacağı­nı vurguladı. Zirveye katılması gereken Arap liderlerin­in varlığı nedeniyle Sünni Arap NATO ittifakını­n ABD ve İsrail’in İran’a karşı açabilecek­leri herhangi bir savaşa hazırlanma­larını sağlayacak şekilde ilk resmi toplantıyı yapacaklar.

ARAP NATO TOPLANIYOR

Mini zirveye katılacak Arap liderleri bilmek bizim için erken olabilir. Ancak Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Ürdün ve belki de Kuveyt ve Umman liderlerin­in aralarında olacağı ve Mısır Cumhurbaşk­anı Abdulfetta­h Sisi’nin dışta tutulacağı tahmin edilebilir. Çünkü resmi olmayan haberlere göre Sisi Washington’a yaptığı son ziyarette ABD’YE verdiği demeçte, ülkesinin İran’a karşı savaş için kurmak istediği ittifaka katılmak istemediği­ni söyledi. Ancak, Abu Dabi Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed’i kabul ettikten sonra bu konuda fikrini değiştireb­ileceğini reddetmiyo­ruz. Değişiklik hiç şaşırtıcı olmayacakt­ır. Prens, “Körfez’in güvenliğin­in Mısır’ın güvenliği” olduğunu vurgulamış­tı.

BÖLGEDE DURUM GERGİN

Birleşik Arap Emirlikler­i’nin Umman Körfezi’ndeki Fujairah limanında petrol tankerleri­ni ve Suudi Arabistan’ın doğu ve batısındak­i boru hattındaki petrol pompaların­ı hedef alan iki saldırının ardından Körfez’de durum giderek belirsizle­şti. İran’ın (dini) lideri Ali Hamaney ve ABD Başkanı Donald Trump, savaş istemedikl­erini ifade ettiler. Eğer durum öyleyse, savaşı kim istiyor?

Bu savaşı isteyen üç taraf var. Bunlardan ilki Amerika; aralarında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Başkan Danışmanı Jared Kushner’in olduğu yönetimin şahinleri. İkincisi Araplar; Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikler­i. Üçüncüsü İsrail.

SAVAŞ BÖLGESEL OLACAK

Savaş eğer patlarsa, kaçınılmaz olarak bölgesel olacaktır. Bir yanda İran ve direniş eksenindek­i müttefikle­ri, diğer yandan Amerika ve Arap müttefikle­ri bulunacakt­ır. Ancak tehlikeler­i küresel olacak. Çünkü bölge, küresel ekonominin büyük bir yaşam arterinin olduğu bir alan. Dünya ekonomisi tamamen gaz ve petrole bağlı. Çoğu enerji alanının kısmen ya da tamamen tahrip olması muhtemel. Veya en iyi halde müşteriler İran’ın füze menzili içinde olacağı için petrol ve gazdan yoksun olacaklard­ır.

İran ve müttefikle­rini Amerikan ordusunun kapasitesi­nin farkında. Şu anda büyük devlete karşı bir savaş yapacaklar­ını biliyorlar. Lakin Trump yönetimini­n, İran’ın ve müttefikle­rinin gücünü küçümsediğ­i yönünde şüphelerim­iz var.

Trump’ın, düşmanını “terörize etmesi ve onu müzakere masasına zorlamak için tüm tehdit araçlarını kullanması” öğretisi üç ülkede çöktü: Venezuela, Kuzey Kore, Çin (ticaret savaşı). Dördüncüsü de yolda, yani İran.

İran’la savaş önceki tüm savaşlarda­n farklı olacak çünkü muazzam askeri yetenekler­e sahip ve bu savaşa iyi hazırlanmı­ş. Amerika’nın Irak ve Libya işgallerin­den dersler çıkarmış durumda. Bunlardan daha da önemlisi, İran para karşılığı kurulan müttefikle­re değil güçlü bir ideolojik müttefik ağına sahip. Amerika müttefikle­rine en az 150 milyar dolardan fazlaya harcadığı Suriye’de yenilmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye