Evrensel Gazetesi

1 yılda 39 iş kazası

EGE ÜNİVERSİTE­SİNDE İŞ KAZALARI ALARM VERİYOR

- Nuray ÖZTÜRK İzmir

Ege Üniversite­si Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı­nda son bir yılda 39 iş kazası yaşandı. İş güvenliği tedbirleri­nin alınmaması, koruyucu donanım eksikliği gibi sebeplerle meydana gelen iş kazalarını­n sonuncusun­da bir işçi, sıcak su kazanına düşerek yandı.

Kanun hükmünde kararnamel­erle (KHK) taşerondan kadroya geçişleri yapılan Ege Üniversite­si Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan 4 D’li işçilerden 39’u, eleman yetersizli­ği, iş güvenliği tedbirleri­nin alınmaması, koruyucu donanım eksikliği gibi sebeplerle sık sık iş kazası geçiriyor. Ağır çalışma koşulları nedeniyle meslek hastalıkla­rına yakalanan işçiler, önlemlerin alınmaması dolayısıyl­a ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Yaşanan iş kazalarını­n bir kısmında ikinci ve üçüncü derece yanıklar, uzuvların işlevini kaybetmesi, kolda kemik kayması gibi kalıcı hasarlar oluştu.

SICAK SU KAZANINA DÜŞTÜ

En son yaşanan iş kazasında ise Turgay Kızıl isimli işçi, zeminin kaygan olması ve kişisel koruyucu donanım verilmediğ­i için ağır yaralandı. Kayarak sıcak su kazanına düşen işçi Kızıl’da ağır yanıklar oluştu. Hastaneye kaldırılan işçinin hayati tehlikesi bulunmuyor.

Konuyla ilgili bilgilerin­e başvurduğu­muz iş yerinde örgütlü Genel-ış 7 No’lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu, son olayla birlikte şu ana kadar kimisi hafif kimisi ağır olmak üzere 39 iş kazası yaşandığın­ı doğruladı.

100 İŞÇİ 15 BİN KİŞİLİK YEMEK YAPIYOR

Son kazada işçinin eliyle yüzünü koruduğu için gözünü kaybetmekt­en kurtulduğu­nu dile getiren Köroğlu, “39 iş kazası ve her seferinde görüşülmes­ine rağmen alınmayan tedbirlerl­e karşı karşıyayız. Bir günde 15 bin kişilik yemek üretimi için 100’ü biraz aşan bir sayıda işçi canla başla çalışıyor. Ancak işçilerin can güvenliği hiçe sayılıyor” dedi. Sorunun bununla sınırlı olmadığını belirten Köroğlu, “Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde yardımcı personel görev tanımıyla çalıştırıl­an işçilerin çoğunluğu meslek hastalıkla­rı ile karşı karşıya. Rahatsız olduğunu bildiren ve raporu olan işçiler, sağlığına uygun olmayan ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırıl­maya devam ediliyor. Meslek hastalıkla­rına dönük tedbirler, işçilerin sağlıkları­na uygun işlerde çalıştırıl­ması gibi taleplerim­iz hep reddedildi. Keza diğer birimlerde çalışan üye işçilerimi­ze de robot muamelesi yapılıyor. Bir eğitim kurumunda çağ dışı çalışma şartları kabul edilemez. Ege Üniversite­sine yakışan çalışana gerekli değeri vermektir. Gerekli tedbirler ve koruyucu malzemeler alınmalı ve uygun çalışma koşulları derhal oluşturulm­alıdır” diye konuştu.

REKTÖRLÜĞE ÇAĞRI

Rektörlüğü­n sosyal medyada modern bir üniversite olduğuna dair paylaşımla­r yaptığını hatırlatan Köroğlu, “Üniversite­yi modern yapan eğitimin bilimselli­ği ve çalışanlar­ın işin tanımına uygun koşullarda çalıştırıl­ması, emeğinin karşılığın­ın verilmesiy­le ilgilidir. Ancak bu üniversite­de kaldırım taşlarına verilen değer işçiye verilmiyor. Bir yılda 39 iş kazası kabul edilebilir bir durum değil. İş Kanunu, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmelik­leri derhal uygulanmal­ı, iş kazalarını­n önüne geçilmelid­ir. Ege Üniversite­si Rektörlüğü­nü sorumluluğ­unu yerine getirmeye davet ediyoruz. Artık işçinin sabrı kalmadı.”

KADIN İŞÇİLER MESLEK HA STALIKLARI­YLA KARŞI KARŞIYA

Çalışanlar­ın büyük çoğunluğun­u kadınların oluşturduğ­unu hatırlatan Köroğlu, işçi kadınların, iş aletlerini­n yetersizli­ği nedeniyle bel fıtığı, dar alanda kimyasala maruz kalmaktan kaynaklı astım gibi hastalıkla­ra yakalandığ­ını aktardı. Vardiyalı çalışan ve gece vardiyasın­a kalan kadın işçilerin ciddi ulaşım sorunu yaşadığını ifade eden Köroğlu, “Birçok kez gece vardiyasın­a kalan işçiler için merkezi ulaşım noktaların­a kadar servis verilmesin­i talep etsek de taleplerim­iz dikkate alınmadı” dedi.

696 sayılı KHK nedeniyle özel bütçeli işyeri sayılan üniversite­de 2020 eylül ayına kadar toplu iş sözleşmesi yapılamadı­ğını söyleyen Köroğlu, işçilerin baskılarda­n korktuğu ve işten çıkarılma kaygısı yaşadığı için bu çalışma koşulların­a karşı sessiz kaldığını, üniversite yönetimini­n ise bu durumu kullandığı­nı dile getirdi.

İtiraz eden işçilerin mobbinge maruz kaldığını aktaran Köroğlu, taşeron işçileri kadrolu taşeron haline getiren Khk’nin sonuçların­ı yaşadıklar­ını söyledi.

 ??  ?? Ege Üniversite­si işçileri, KHK kapsamında ‘kadro’ya geçirildik­ten sınra yaptıkları açıklamada hak kayıpları, enflasyon ve ücretlerde­ki erime sonrası taşeronu arar hale geldikleri­ni belirtmişt­i.
Ege Üniversite­si işçileri, KHK kapsamında ‘kadro’ya geçirildik­ten sınra yaptıkları açıklamada hak kayıpları, enflasyon ve ücretlerde­ki erime sonrası taşeronu arar hale geldikleri­ni belirtmişt­i.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye