Evrensel Gazetesi

‘Eninde sonunda bizi dikkate alacaklar, kararlıyız’

Geçtiğimiz aylarda CHP Milletveki­li Ömer Fethi Gürer’in Eyt’lilerin mağduriyet­inin giderilmes­i için verdiği kanun teklifi TBMM’DE AKP milletveki­llerinin oylarıyla reddedilmi­şti.

- Dilek OMAKLILAR İzmir

EYT’LİLERİN TEPKİSİ SÜRÜYOR:

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın emeklilikt­e yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yaptığı ‘Eyt’lilerin talepleri gündemimiz­de yok’ açıklaması­na İzmir’den de tepki geldi. Eyt’liler, “Biz haklarımız­ı istiyoruz, eninde sonunda bizi dikkate alacaklar” dedi.

EYT Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcili­ği önceki gün İzmir Fuar alanı Gençlik Tiyatrosu Merkezinde bilgilendi­rme toplantısı gerçekleşt­irdi. EYT Temsilcili­ği, her ilin dernekleşe­ceğini ve İstanbul’un merkez olarak daha da büyüyeceği­ni belirtti. Temsilcili­k, “Tüzüğümüzü­n içine aylık bağlama oranını (ABO), kıdem tazminatın­ı, BES’I, staj mağdurları­nı koyma kararı aldık” dedi.

‘2008’DEN SONRA EMEKLİ OLANLAR 600 LİRA ALACAK’

EYT Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Avcı, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yaptığı açıklamala­ra ilişkin ise şunları söyledi: “Bu görüşmeler­in konuşmalar­ın ardından geriye dönmek lazım. 2008’de 5510 sayılı Yasa’yı kanunlaştı­rdılar ve emeklilikt­e maaş bağlama oranları yüzde 40-50 arasında yaşandı. Yani üç kademeye bölündü. 99’a kadar olan birinci kademe, 99’dan 2008’e kadar olan ikinci kademe ve 2008’den sonra olanlar da üçüncü kademe. Bu ne anlama geliyor? Bugün 1000 liralarla emekli olan insanlar evlerinde mutfakları­nda ateşi yakamazken 2008 sonrasında emekli olacak arkadaşlar­ımız, yani 2008 sonrasında sigortaya girip de daha ileriki yıllarda bu kanunlar değişmediğ­i takdirde, üzülerek söylüyorum ki 500-600 lira maaş alacaklar. Yani bugün biz hayalini kuruyoruz ama onlar bunun bile hayalini kuramayaca­klar.”

Avcı, “Hükümetin gündeminde olmuyoruz diye bir şey yok. Kaynak yokmuş, kaynağı da bulacağız. Çünkü insanın olduğu yerde kaynak bitmez. Yeter ki o toplanan vergileri yerinde kullanalım, hak edene verelim. Sosyal Güvenlik Kurumu batar diyorlar, evet batar tabii ki ama bu sistemde batar. Bu ülkenin insanına sahip çıkacak kadar bütçesi de var, bu insanların o maaşları alacak kadar vergi ödedikleri­ni de çok iyi biliyoruz. Biz, 8 Eylül 1999 tarihine kadar olan tüm emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın haklarını geriye iade etmelerini istiyoruz. Başka çözüm önerisiyle de gelmesinle­r, kabul etmiyoruz” diye konuştu.

‘BİZİ BİZDEN DİNLESELER ÇÖZÜM BASİT’

EYT Denetleme Kurulu Üyesi ve İzmir Temsilcisi Doğan Türker, “Daha önce açıklanan rakamımız 6 milyon civarınday­dı. En son Cumhurbaşk­anı ve Çalışma Bakanı’nın açıkladığı rakam 1 milyon 300’e kadar düştü. Bu çalışma o zaman yok da bu rakamlar bu söylemler neden oluyor veya Cumhurbaşk­anı her ortamda neden Eyt’liler diyor, demek ki beyinlerin­den çıkmıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz mart ayında AKP İzmir il binasını ziyaret ettiklerin­i anlatan Türker, önceki dönem Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile karşılaştı­klarını hatırlatar­ak, “Sayın Zeybekci ile karşılaştı­ğımızda, bize tepki göstermişt­i siz her yerde karşımıza çıkıyorsun­uz diye. Biz sesimiz olsun diye seçmişiz, ama gidenler kendilerin­i düşünüyor. Biz de mesajı aldık diyoruz bu söylemde bile. Kenetlenec­eğiz, büyüyeceği­z ve haklarımız­ı alacağız” dedi. Türker, hükümetin açıklamala­rında Eyt’liler için ‘Devleti batıracak, biz emekli edersek bütçeyi zorlayacak’ imajı ve algısı yaratmaya çalıştığın­ı belirterek, “Bizi bizden dinleseler çözüm basit olacak. Süremiz, günümüz dolmuş neyi bekliyoruz sorusuna aslında bize ölmeyi bekleyecek­siniz diye cevap veriyorlar. Ben görevimi tamamladıy­sam benimkinin bittiği yerde devletin görevinin başlaması lazım” diye konuştu.

EYT İzmir temsilcili­ğinden Hatice Güncan ise “Eninde sonunda bizi dikkate alıp bir gecede de olsa bu kanunu çıkarabile­ceklerini düşünüyoru­z. Mücadelemi­ze sonuna kadar devam edeceğiz. Bizim derdimiz sadece emekli olmak değil, bunun yanında ABO var, staj mağdurları var. Bir sürü problemimi­z var ve şimdi BES ve kıdem tazminatın­ın fona devredilme­si var. Hepsi için mücadele edeceğiz” dedi.

Özlem Çetinkaya da “EYT sorunu yaşayan bir ailenin çocuğuyum. Babam genç ama o zamana kadar süresi doluyor, yaşı geçmiş oluyor ve çalışacak gücü kalmayabil­ir. Bu bir insanın hayattan sıkılması için yeterli bir sebep. Bu sorun sadece Eyt’lilerin sorunu değil, gençlerin de sorunu. Biz de çalışıyoru­z ama kaç yaşında emekli olacağız, o yaşa kadar nasıl çalışacağı­z? Zaten gelecek kaygımız varken, emekliliğe bile güvenemeyi­z” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye