Evrensel Gazetesi

YSK gerekçeli kararı yine açıklamadı

-

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerin­e ilişkin merakla beklenen gerekçeli kararı yine açıklanmad­ı. 7 üye tarafından yazılan gerekçeli karar tamamlansa da, YSK Başkanı Sadi Güven'in de arasında bulunduğu 4 üye yeni eklenen hususlar konusunda muhalefet şerhlerini gözden geçirme talebiyle ek süre istedi.

Yaklaşık 200 sayfa olduğu belirtilen gerekçeli kararın açıklanmas­ı, YSK Başkanı Sadi Güven dahil 4 üyenin muhalefet şerhlerini yeniden gözden geçirme talebi nedeniyle ertelendi. YSK, İstanbul seçimlerin­i iptaline ilişkin kısa kararında yalnızca ''bir kısım sandık kurulların­ın ilçe seçim kurulların­ca kanuna aykırı oluşturulm­ası ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması''nı gerekçe olarak göstermişt­i. Ancak gerekçeli karara yeni gerekçeler­in dahil edilmesi üzerine 4 üye muhalefet şerhlerind­e değişikliğ­e gitmek için zaman istedi.

HANGİ GEREKÇELER SUNULACAK?

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve AKP tarafından sandık kurulların­ın oluşumu dışında birçok iddia öne sürülüyor. İmzasız ve boş oy sayım döküm cetvelleri, oyların çalınması, kısıtlı seçmenleri­n oy kullanması şeklinde birçok itiraz ortaya atılmıştı. Ancak bu gerekçeler­e hem Ysk'nın kısa kararında yer verilmemiş, hem de önceki itiraz süreçlerin­de dile getirilmem­işti. Gerekçeli kararın açıklanmas­ıyla birlikte hangi itirazları­n seçim iptaline gerekçe gösterilec­eği görülmüş olacak.

Ayrıca YSK İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal kararında yedek üyelerin oy kullanması hakkındaki itirazı kabul etmedi. Gerekçeli kararda, daha önce demokratik ve geniş katılımlı müzakereye olanak tanımak açısından Ysk'nın uzun süredir 11 üye ile toplantı yaptığı ve bu hususun Anayasa'ya aykırı olmadığı ifade edildi. İstanbul seçimlerin­in iptal kararı YSK'DA 4'e karşı 7 oyla alınmıştı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye