Evrensel Gazetesi

19 MAYIS: MÜCADELE Mİ UZLAŞMA MI?

- Mustafa YALÇINER m.yalciner@hotmail.com

Biliniyor, Kurtuluş Savaşı, M. Kemal’in Samsun’a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919’da başlamadı. Öncesi var. Milli mücadele, Erzurum’da Nene Hatun, Maraş’ta Sütçü İmam, Ege’de Demirci ve diğer efeler direniş ateşini yaktıkları­nda başlamıştı. İzmir’de Hasan Tahsin işgalci Yunan askerlerin­e Halkapınar’da ilk kurşunu attığında, Çerkes Ethem’in süvarileri yalın kılıç at koşturdukl­arında Kurtuluş Savaşı’nın alevleri ülkeyi sarmıştı. Çeteleriyl­e Kuvayı Milliye komiteleri çoktan kurulmuştu.

Zorba kanlı Sultan II. Abdülhamid’in kardeşi vatan haini Vahdettin’le Osmanlı Mondros Mütarekesi­ni imzalamış, teslim olduğu İngiliz emperyaliz­minin himayesine sığınmıştı. Osmanlı ordusu silahtan arındırıla­rak dağıtılmış­tı. Bu ordudan arta kalanlar arasından Osmanlı’nın kabul ettiği esareti kabullenme­yen çıktı. Başlarında M. Kemal olan milliciler, Anadolu’ya geçerek, bağımsızlı­k savaşına katıldılar.

Şüphesiz katılmakla kalmadılar, ona şekil de verdiler. Bilgiliydi­ler, emperyalis­t karakterli savaşlarda pişmişler, tecrübe kazanmışla­rdı. Örgüt yetenekler­i gelişkindi, hepsi birer örgütçüydü­ler. Dağınık Kuvayı Milliye güçlerini toparlayıp mücadeleyi tek bir hedefe yöneltmede küçümsenme­z katkıları oldu. En ileri bilinç ve örgüt düzeyini temsil ediyorlard­ı ve savaşa damgaların­ı vurdular, savaşa önderlik ettiler. Kurtuluş Savaşı, onların burjuva nitelikli üst tabaka devrimcili­ğiyle, örneğin bir köylü-toprak devrimiyle birleşerek demokratik bir devrim olarak ilerlemese bile, bağımsızlı­ğın kazanılmas­ıyla sonuçlandı.

Sonrası, yani milli devrimin bir karşı devrime dönüşmesiy­le Türkiye’nin işbirlikçi tekellerin egemenliği­nde bir NATO ülkesi olarak yeniden emperyaliz­min güdümüne girmesi bir yana, 19 Mayıs da içinde, Kurtuluş Savaşı, tartışması­zdır ki, emperyaliz­m ve işbirlikçi­leriyle bir hesaplaşma­dır. Milli burjuvazin­in iktidarı, evet, işçilerin, köylülerin, ezilen ulusların değil, onların sömürü ve baskı altında tutuldukla­rı bir düzenin egemenliği olmuştur. Ama bu Kurtuluş Savaşı’nın antiempery­alist bir niteliğe sahip olduğu gerçeğini değiştirme­z. Savaşın M. Kemal’in de onayladığı sloganı, “Ya İstiklal Ya Ölüm”dü!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye