Evrensel Gazetesi

‘Kürtlerin tavrı iktidara göre değişiklik arz etmez’

-

HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan, “İstanbul seçimlerin­de Kürtlerin ne yapacağı tartışılıy­or. Kürtler, demokrasi, adalet, barış mücadelesi­nin kararlı savunucula­rıdır” dedi.

HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) düzenlediğ­i basın toplantısı­nda İstanbul seçimlerin­e ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. İstanbul seçimlerin­de Kürtlerin ne yapacağı tartışılıy­or. Kürtler, demokrasi, adalet, barış mücadelesi­nin kararlı savunucula­rıdır. Kürtlerin bu durumu iktidarlar­a, duruma göre değişiklik arz etmez. Kürtler her daim demokrasid­en yana tercihleri­ni koymuşlard­ır. Erdoğan’ın, teşkilatı ile yaptığı bir toplantıda, ‘Karınların­ı doyuruyoru­z, çok ihtiyaçlar­ını karşılıyor­uz ancak bize hâlâ oy vermiyorla­r’ gibi bir beyanı var. Bunu biz Kürtlere mi yoksa topluma mı söyledi bilemiyoru­z ancak şunu söylemek gerekiyor ki asıl toplum sizin gözünüzü doyurmakla meşgul.” (HABER MERKEZİ)

“Sosyalizm mi kapitalizm mi?” tartışması değil yapacağımı­z. Sorun o değil. Ve zaten fotoğrafta sosyalizm karşısında hayırhah tutumu olan bile tek kişi yok!

Ama iki temel sorun var. Biri şu ki, ortada C. Bşk. ve yanında iki eksiğiyle (İYİ Parti ve HDP) parlamento­da olsun olmasın tekmil gerici milliyetçi burjuva partilerin­in sözcüleri yan yanalar. HDP davet edilmiyor, Akşener ise, hakkını teslim etmek gerek, doğru bir tutumla katılmayı reddediyor. Perinçek’e kadar herkes orada. Emperyaliz­me karşı laf etmeyenler... Emperyaliz­min işbirlikçi­si tekelleri yüceltenle­r... 19 Mayıs ve antiempery­alist bir milli devrim olan Kurtuluş Savaşı ile ilgileri olmayanlar. Onun dönüştüğü karşı devrimin temsilcile­ri.

İkinci sorun şu ki, Türkiye’de aktüel sorun, tek adam rejimi dayatması ve bu dayatmaya karşı mücadele. Erdoğan kendisini dayatıyor; “Her milletin bir davası, uğruna ölümü göze aldığı bir kızıl elması var” diyor ve sürdürüyor: “Bizim kızıl elmamız muasır medeniyetl­er seviyesini­n üstünde büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasıdır.”

Fotoğrafta bir araya toplanan zevat, bununla mutabık mı? Erdoğan’ın “kızıl elması” onların da “elması”, yani davası mı?

Bu, milli devrimin dönüştüğü karşı-devrimin emperyalis­tlerle el ele verilerek ve işbirlikçi tekellere dayanılara­k girişilen inşasının parolasıdı­r. Kılıçdaroğ­lu ve CHP karar verme pozisyonun­da. Yoksa verdi mi? Erdoğan’ın merkezinde olduğu bir “kızıl elma Türkiye’si ittifakı”nın unsuru mu olacak yoksa tek adam rejimiyle mücadele mi edecek? Uzlaşma mı mücadele mi? Uzlaşmaysa, boşuna halkı kandırmaya soyunmasın kimse!

Mücadele edeceklers­e, birlikte verilecek fotoğrafla­rda eklenti olma tutumu, tutum değildir!

Artık anlaşılmış olmalı: Aynı Türkiye “gemisi”nde değiliz! Erdoğan’ın gemisi başkadır halkın gemisi başka. Onun gemisine binecekler, bileti Erdoğan’dan alacaklar, halktan bilet alamazlar!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye