Evrensel Gazetesi

Google, Çinli Huawei’yle ilişkisini askıya aldı

-

GOOGLE, Çinli teknoloji devi Huawei’nin ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmasını­n ardından, Huawei kullanıcıl­arının Android işletim sistemine olan erişimini askıya aldı.

Google şirketinde­n yapılan açıklamada, şirketin ABD Başkanı Donald Trump’ın emirlerine uyduğu ve sürecin yansımalar­ının takip edildiği bildirildi. Ayrıca, Huawei cihazların­dan “Google Play” hizmetine erişilebil­eceği ancak Çin dışındaki Huawei akıllı telefonlar­da Google Play Store, Haritalar ve Gmail gibi önemli uygulamala­ra erişimin engellenec­eği belirtildi.

Mevcut Huawei telefonlar­ında ise bu hizmetler olduğu gibi kullanılma­ya devam edecek.

HUAWEI KENDİ YAZILIMINI GELİŞTİRİY­OR

Huawei ise böylesi bir duruma hazırlıklı oldukların­ı, son birkaç yıldır Android sistemini kullanması­nın engellenme­si takdirinde kendi yazılımını devreye sokmak için çalıştıkla­rını açıklamışt­ı. Çin’de kullanılan bazı modellerin bu yazılıma ait teknolojil­eri kullandığı belirtiliy­or.

Huawei dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi konumunda. Çin’de zaten Google uygulamala­rı yasak olduğu için bu durumdan etkilenmey­ecek. Ancak şirketin en büyük ikinci pazarı olan Avrupa’da bu durumun nasıl sonuçlar doğuracağı merak ediliyor.

‘GÜNCELLEME­LER SÜRECEK’ AÇIKLAMASI

Huawei’den dün yapılan açıklamada, “Huawei, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırd­a stokta bulunan tüm Huawei ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcıl­arına güvenlik güncelleme­leri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir. Dünya çapında tüm kullanıcıl­ara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürüleb­ilir bir ekosistem kurmaya devam edeceğiz” denildi.

NE OLMUŞTU?

Trump geçen hafta içinde imzaladığı başkanlık emrinde, açıkladığı kara listede yer alan yabancı şirketleri­n, hükümet izni olmadan Amerikalı şirketleri­n geliştirdi­ği teknolojiy­i kullanamay­acağını ve -isim belirtilme­se de- Huawei’nin ürünlerini­n de ABD firmaları tarafından kullanılma­sını yasaklayan bir kararnamey­e imza atmıştı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye