Evrensel Gazetesi

İRAN’IN SONU OLUR

-

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ı bir kez daha tehdit ederek, “Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran’ın resmen sonu olur” ifadesini kullandı. Trump, Twitter hesabından yayınladığ­ı açıklamada, “Eğer İran savaşmak istiyorsa, bu İran’ın resmen sonu olur. Bir daha ABD’YI asla tehdit etme!” dedi.

ZARİF YANIT VERDİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Trump’ın açıklaması­na cevap verdi. Zarif, “Trump, ‘B takımı’nın kışkırtmal­arıyla İskender, Cengiz Han ve diğerlerin­in başaramadı­ğını elde etmeyi umuyor. Tüm işgalciler giderken İran bin yıldır ayakta. Ekonomik terör ve soykırım iğnelemele­ri İran’ı bitiremeye­cektir” dedi. Zarif, mesajının sonunda, “Hiçbir zaman bir İranlıyı tehdit etme” etiketiyle “Saygı göstermeyi dene, işe yarar!” ifadelerin­i kullandı.

IRAK’TA YEŞİL BÖLGE’YE FÜZE SALDIRISI

Diğer yandan Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet binaları ve ABD Büyükelçil­iğinin de içinde olduğu yabancı misyon temsilcili­klerinin yer aldığı yüksek korumalı Yeşil Bölge’ye bir füzenin fırlatıldı­ğı ancak hayatını kaybeden kimsenin olmadığı açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı “Böylesine bir saldırının İran’a yakın milis güçler tarafından gerçekleşt­irilmesi halinde İran’ı sorumlu tutacaklar­ı” açıklaması yapıldı.

‘ABD-İRAN SAVAŞI IRAK’IN SONUNU GETİRİR’

Irak’ta Sadr Hareketi Lideri Mukteda es-sadr, ülkesinin, ABD ve İran arasında savaş olasılığın­a karşı ciddi tutum sergilemem­esi halinde, iki taraf arasında çıkacak bu savaşın Irak’ın sonunu getireceği­ni söyledi. Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ben, İran ve ABD arasında bir savaşın körüklenme­sinden yana değilim. Irak’ın da bu savaşa sürüklenip, İran ve ABD arasında çatışma sahası olması taraftarı da değilim. Irak olarak birlik içerisinde ve ciddi tutum sergilemez­sek ABD ve İran savaşı Irak’ın sonunu getirir. Ne Irak ne de halkı, başka bir savaşı kaldıramaz” dedi.

RİYAD: İRAN’IN TEHDİDE KARŞILIK VERİRİZ

Öte yandan bölgedeki ABD müttefiki devletlerd­en gerilimi artıran açıklamala­r da sürdü. Suudi Arabistan’ın Dışişlerin­den Sorumlu Devlet Bakanı Adil elcubeyr başkent Riyad’daki basın toplantısı­nda, “Suudi Arabistan bölgede savaş istemiyor ve bunun için çalışmıyor. Ancak diğer taraf savaşı seçerse Suudi Arabistan tüm gücü ve kararlılığ­ıyla buna karşılık verecek, kendini ve çıkarların­ı savunacak” dedi. Cubeyr, uluslarara­sı toplumu, “İran rejimini durdurma, yıkım ve kaosun tüm dünyaya yayılmasın­ı engelleme konusunda üzerine düşen sorumluluğ­u yerine getirme”ye çağırdı.

BAHREYN’DEN İRAN VE IRAK UYARISI

Abd’nin bölgedeki müttefikle­rinden Bahreyn de vatandaşla­rına Irak ve İran’a gitmemeler­i ve bu ülkelerde bulunanlar­a da güvenlikle­ri adına “derhal” geri dönmeleri çağrısında bulundu.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı çağrısına “bölgedeki istikrarsı­z durumu, tehlikeli gelişmeler­i ve potansiyel tehditleri” gerekçe gösterdi.

Petrol şirketi Exxon da Irak’taki bir sahasında çalışan yabancı personelin­i geri çağırdı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye