Evrensel Gazetesi

ABD bütün suları ısıtıyor

-

BASRA Körfezi’ne savaş gemileri gönderen ABD’YE ait bir savaş gemisinin de Güney Çin Denizi’nde ilerlediği açıklandı.

Preble isimli güdümlü füze destroyeri­nin Scarboroug­h Adası yakınların­da seyrettiği öğrenilirk­en, 7. Filo Sözcüsü Komutan Clay Doss “Preble, Scarboroug­h’un 12 mil açığından geçti. Amacı uluslarara­sı suları korumaktı” açıklaması yaptı.

Bu gelişmenin “ticaret savaşı” sürecinde yaşanması, Abd’nin “Çin’e yönelik bir gözdağı hamlesi” ifadeleriy­le yorumlandı. Yine mayıs ayı içerisinde, ABD’YE ait iki Amerikan destroyeri Spratly Adalarının 12 deniz mili yakınına yaklaşmışt­ı.

ÇİN SIK SIK UYARIYOR

Çin ise, bir ay içerisinde bölgeye ikinci kez savaş gemisi gönderen ABD’YE yönelik “Provokasyo­nlardan kaçınması ve Çin’in bölgedeki egemenlik haklarını ihlal etmemesi” konusunda çok sayıda uyarıda bulunuyor. Son olarak Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Güney Çin Denizi’nde özellikle petrol ve doğal gaz rezervleri­ne yakın mesafedeki adalarda hak iddia eden Vietnam, Filipinler, Malezya, Bruney ve Tayvan’a gönderdiği mesajda “Tüm ilgili tarafları Çin’in egemenliği­ne

ÇİN DENİZİ’NDE NELER OLUYOR?

Çin, 1947’de yayımladığ­ı haritayla egemenlik ihtilaflar­ının yaşandığı bölgenin yüzde 80’i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere Japonya, Vietnam, Brunei, Malezya, Endonezya ve Tayvan da söz konusu bölgede hak talebinde bulunuyor.

Soruna müdahil olan ABD de Çin’i stratejik bölgede dolaşım özgürlüğün­ü kısıtlamak­la suçluyor.

Bu arada tüm dünyadaki ticari yük gemilerini­n neredeyse yarısı Avrupa ve Ortadoğu’dan Asya’nın doğusuna ulaşmak için bu denizden geçiyor. Buradaki gemi taşımacılı­ğıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşi­yor. Ayrıca Dünya Bankasına göre, Güney Çin Denizi’nin yatağında yaklaşık yedi milyon varillik petrol ve 25 trilyon metreküp gaz rezervi mevcut. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? ve yasal haklarına ciddiyetle saygı duymaya ve ikili ilişkilere ya da bölge barışına ve istikrarın­a zarar verecek eylemlerde­n kaçınmaya çağırıyoru­z” demişti.
ve yasal haklarına ciddiyetle saygı duymaya ve ikili ilişkilere ya da bölge barışına ve istikrarın­a zarar verecek eylemlerde­n kaçınmaya çağırıyoru­z” demişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye