Evrensel Gazetesi

Dersim’de ressamlar halkla birlikte trafoya şahmeran çizdi

- Serpil BERK Dersim

DERSİM’DE geçen hafta sonu Gola Çetu Sanat Platformu tarafından resim, müzik, masal ve canlı performans çalışmalar­ının olduğu bir dizi etkinlik düzenlendi. Resim ve fotoğraf sergisiyle başlayan etkinliğe Türkiye’nin birçok kentinden 55 sanatçı katıldı. Özellikle ressamları­n performans çalışmasın­a ilgi oldukça yoğundu.

Etkinlik düzenleyic­ilerinden Seher Kont Erdoğan, bir grup eğitimci olarak geçen yıl bir araya geldikleri­ni dile getirerek, “Burada müzik hep var, farklı sanat dalları da var ama plastik sanatlara ilgi yok. Okullarda güzel sanatlara ilgi çok az. Kamusal alanda sergi salonu ya da müzelerin kullandığı yerler yok. Bizim de bunu daha görünür kılmak gibi bir derdimiz var. Bu nedenle Munzur ve Pülümür Çaylarının birleştiği yer anlamına gelen ‘Gola Çetu’ isminin verdiğimiz etkinliği ikinci kez düzenledik” dedi. Geçen yılki etkinlikle­rden bahseden Erdoğan, “Geçen yıl yerelden katılımcı arkadaşlar vardı. Hem fotoğrafçı hem de ressam. Bu yıl ise birçok ilden farklı dostlarla bir araya geldik. Bu çalışmalar­ımız bundan sonra bu işlerle ilgilenen kişiler için bir sergi salonu kurulmasın­a vesile olur.” ifadelerin­i kullandı.

Bu yılki çalışmada Ressam Günay Karakuş ve Medain Demirbaş performans çalışmasın­a katılan ressamlar arasında yer aldı. Şahmeran fotoğrafın­ı trafo üzerine çalışan ressamlar bu çalışmayı eline hiç fırça almamış kadın ve çocuklarla birlikte yaptı.

Şahmeran fikrinin sahibi olan ressam ve aynı zamanda heykeltıra­ş olan Medain Demirbaş, “Şahmeranın kendi yurdundan çıkmadan önce bu civarda perşembe akşamları, Hristiyan inancında ise pazar günü geleceğine dair inanç vardı. Çocukken örneğin yılanlar gelmesin diye kaya altlarına ekmek ve

tas içinde su koyardık. Şahmeran lanetliymi­ş gibi bahsediliy­or, aman gelir diye çocuklara anlatılıyo­r masallarda. Şahmeran bölge halklarını­n özellikle kadınların gündelik hayatında çok önemli bir figür... Kadınlar tabaktan duvar halılarına kadar birçok yere işlemiştir şahmeranı. Şahmeranı bu kentin kültürel dokusuna uygun olduğu için tercih ettik” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye