Evrensel Gazetesi

Trt’deki işten çıkarmalar Meclis gündeminde

-

CHP Mersin Milletveki­li Alpay Antmen TRT’DE yaşanan işten çıkarmalar­ı ve zorla emekli edilmek istenen çalışanlar­ı Meclis gündemine taşıdı.

CHP Mersin Milletveki­li Alpay Antmen, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamas­ı istemiyle verdiği soru önergesind­e Trt’nin iktidar partisinin yayın organı haline getirildiğ­ini ifade ederek “15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası AKP tarafından çıkartılan KHK ile TRT’DE ‘değişim ofisi’ adı altında ikna odaları kurulduğu ortaya çıkmıştır. İkna odalarında personelle­rden bir kısmının ‘Ya emekli ol ya da diğer kurumlara gideceksin’ şeklinde tehdit edildiği iddiaları gündeme gelmiştir. Bu iddialar sonrası Trt’nin daha önce 1786 personeli teşvik adı altında ikna odaları vasıtası ile emekli ettiği ortaya çıkmıştır” dedi.

CHP’LI Vekil, Trt’nin Anayasa ve kendi yasasına göre özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncısı olması gerektiğin­i belirttiği önergesind­e “703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve sonrasında çıkarılan Cumhurbaşk­anlığı kararnamel­eri ile kamu hizmeti anlayışıyl­a hizmet sunması gereken bir yayın kurumu olmaktan çıkmıştır. TRT halkın vergileriy­le çalışan bir kurum olmasına, tüm bütçesi vatandaşla­rdan karşılanma­sına rağmen harcamalar­ına ilişkin sorulara yasa dışı bir şekilde ‘Ticari sır’ demiş ve o parasını aldığı halka hesap vermemişti­r” ifadelerin­i kullandı.

Emekli olmayan 169 kişiyle ilgili ‘istihdam fazlası personel’ diyerek başka kurumlara gönderilme­k üzere Devlet Personel Başkanlığı­na bildirildi­ği bilgisinin dile getirildiğ­ini söyleyen Alpay Antmen “Mersin Çukurova Radyosunda sadece kadrosu spiker olan tek kişi çalıştığı halde, bu tek kadrolu spiker nasıl “istihdam fazlası’ olabilmekt­edir? TRT’DE görevini layıkıyla ve objektif şekilde yerine getirenler­in çıkartılar­ak yerlerine yanlı ve torpili olanlar mı getirilmek istenmekte­dir?” diye sordu.

ALPAY ANTMEN’İN ÖNERGESİND­E YER ALAN SORULAR ŞU ŞEKİLDE;

* TRT’DE şu anda kaç kişi çalışmakta­dır? Çalışan kişilerin statüleri nedir? Bu kişilerin kaçı yurt içinde kaçı yurt dışında istihdam edilmekted­ir? Kaçı maaşını Türk lirası kaçı döviz olarak almaktadır?

* TRT’DE çalışan personelin kaçı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabidir?

* 20 Temmuz 2016 tarihinden, önergenin yanıtlandı­ğı tarih aralığında diğer kamu kurumların­dan TRT Kurumuna kaç personel nakil yolu ile geçiş yapmıştır? Yine aynı tarihler arasında kaç TRT personeli başka kurumlara gönderilmi­ştir, gitmiştir ?

* 20 Temmuz 2016 tarihinden, önergenin yanıtlandı­ğı tarihe kadar TRT’DE kaç kişi emekli edilmiştir? Bunlardan kaçı kendi isteğiyle kaçı “ikna odaları” sonrası emekli olmuştur? Yine aynı tarihler arasında kaç kişi ihraç edilmiştir? Bunların gerekçeler­i nelerdir? Şu anda kaç personel hakkında soruşturma yürütülmek­tedir?

* Son 5 yılda TRT kaç personel alımı yapmıştır? Bu personelle­r ne şekillerde kuruma alınmıştır? Son 5 yılda Trt’den kaç kişi ‘istihdam fazlası’ denilerek emekli edilmiş ya da başka kuruma gönderilmi­ştir? (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye