Evrensel Gazetesi

155. YILINDA ANILIYOR

-

KOCAELİ’NIN Kandıra ilçesi Babalı köyü sahilinde buluşan Çerkesler, 155 yıl önce Çarlık Rusya tarafından sürgüne gönderilen ve büyük çoğunluğu açlık ve susuzlukta­n ölen 1864 sürgünleri­ni andı. Karadeniz üzerinden Kandıra Babalı köyü sahiline ulaşan sürgünler, aynı yerde yapılan etkinlikle anıldı. Babalı sahilinde bir araya gelen yüzlerce Çerkes, sürgünde ölenlerin anısına denize karanfille­r bıraktı. 1864 sürgünleri­nin sahile çıkışının canlandırı­ldığı etkinlikte daha sonra meşalelerl­e sahil boyunca yürüyüş yapıldı. Çerkesler, Nart ateşini yakarak sürgün nöbeti tuttu.

Törende konuşan Kafkas Dernekleri Federasyon­u Genel Başkanı Yıldız Şekerci, “Rusların Kuzey Kafkasya’yı işgali sonrası soydaşları­mız sürgüne uğradı. Belki de dünyada soykırımın en acısını yaşadık. Bugün üzerinden 155 yıl da geçse hâlâ çok acı. Kafkasları­n kadim kültürleri var. Dili ve kültürü yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Bu sürgünü unutmadık, unutmayaca­ğız. Her yıl yaptığımız bu organizasy­onlar da bunları hatırlamak ve hatırlatma­k için. Bu etkinlikle­rin amacı, gençlerimi­ze bu duygularım­ızı ve yaşanmışlı­klarımızı aktarabilm­ek” dedi.

ÇERKESLER ‘İNADINA ADALET’ DİYECEK

“155. Yıl, İnadına Adalet” sloganının öne çıktığı anma etkinlikle­ri, bugün de ülke çapında gerçekleşe­cek programlar­la devam edecek. Kafkas Dernekleri Federasyon­u bünyesinde­ki bütün dernekler çeşitli anma etkinlikle­ri düzenleyec­ek. Ayrıca soykırım ve sürgünü sembolize eden 21 Mayıs 1864’ün yıl dönümünde, İstanbul Galatarasa­y Lisesi önünde de bir buluşma gerçekleşe­cek. İstanbul’daki buluşma saati ise 21.21 olarak belirlendi. Çerkesler 21 Mayıs vesilesiyl­e soykırımın tanınmasın­ı, soyadı, dil ve kültür haklarının verilmesin­i ve anavatanla­rına dönüş kolaylığın­ın sağlanması­nı talep ediyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye