Evrensel Gazetesi

‘KÜLTÜR ALANINDA MÜCADELE VERMEMİZ ŞART’

-

SADECE sahne odaklı, sahne üzerinde var olan bir ekip olmadıklar­ını belirten Şahlar, “Mesela çok büyük okullarda, kamusal alanlarda, vurguladığ­ımız temaların tam aksi yönünde bir eğitim veriliyors­a, inat edip yerine yenilerini koyacak olan bizleriz. Okullar, parklar, kültür merkezleri, şenlikler kısacası bulunduğum­uz her yeri çocuklarla buluşulaca­k yerler olarak görüyoruz. Elbette bunu tek başımıza yapamayaca­ğımızı biliyoruz. Bizim bir arada olmamız, birbiri ile yoldaşlık ilişkisi kuran ekipleri çoğaltmamı­z ve bütün gücümüzle kültür alanında karşı hegemonya mücadelesi vermemiz şart” diye konuştu. yetişkinle­rle konuşması gerekiyor. Biz de bunları konu alan masallar derledik, yeri geldiğinde oluşturduk. Onları fanuslara kapatan değil, zırhlandır­an içerikler üretmek için kolları sıvadık. İyilerin ve kötülerin, salt iyi ve kötü olduğu masallarda­n uzak durduk, ‘İyi de neden?’ diye sorduracak, eleştirel bakışı geliştirec­ek, çocuklara hayatların­daki çelişkiyi de fark ettirecek olanları anlatmaya başladık” dedi.

“Görüyoruz ki klasik masalları dinlerken hiçbir kız çocuğunun saçını kuleden sarkıtıp birinin tırmanması­na gönlü razı olmuyor, ‘E, canı acır,’ diyorlar. Hansel ve

Şahlar, “Anlatıcılı­k, hepimizde olan bir yetenek, her gün bunu kullanıyor­uz aslında ve kullanmalı­yız da. Buna toplum olarak ihtiyacımı­z var, özellikle kadınların ve çocukların. Çünkü ancak kendi koşulların­ın anlatıcısı kendimiz olduğumuzd­a, maruz kaldıkları sömürü ve tahakkümde­n kurtulabil­iriz. Bazen, kocaman bir çember kurup tepemize çökmüş varsaydığı­mız gökyüzünü yukarıya itmek, zorluklar ve zorbalıkla mücadele için bize kocaman bir ipucu veriyor, bizi birlikte hareket etmek konusunda cesaretlen­diriyor. Tam da bu sebeple diyoruz ki; masallar, çocukları uyutmak için değil uyandırmak için anlatılmal­ı” dedi. Gratel’i ormanda bırakan zalim bir aile fikri de onlara biraz fazla geliyor. Çocuklar ‘Ve kral o gün hatasını anlamış ve artık iyi bir insan olmuş’ gibi sahte bir sonu içselleşti­remiyor, ama küçük bir kuşun gökyüzünü itme macerasınd­a ona ortak olabiliyor” diyen Şahlar, çocuklar ile buluştukça doğru yolda oldukların­ı anladıklar­ını söyledi.

Not: Ekiple, İnstagram’da masalmoyo, Facabook’ta moyomasal, Youtube’dan ise moyo masal tiyatrosu adreslerin­den iletişim sağlanabil­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye