Evrensel Gazetesi

OHAL Komisyonu 8 yıl öncesinde ‘suç’ arıyor

-

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), OHAL Komisyonu kararların­a ilişkin açıklama yaptı. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, 8 yıl önce yapılan sosyal medya paylaşımla­rının bile ihraç gerekçesi yapıldığın­ı söyledi, OHAL Komisyonun­un lağvedilme­si gerektiğin­i ifade etti.

İki yıldan fazla bir süredir ihraç kararların­ın etkili bir hukuksal denetimden geçmesini bekledikle­rini söyleyen Erden, “Toplam 796 üyemiz kamu görevinden ihraç edilmiştir. İhraç edilen üyelerimiz­in 17’si yine Khk’ler ile görevlerin­e iade edilmiştir. Bugüne kadar OHAL Komisyonun­a başvuru yapan 779 üyemizden 117’sinin başvurusu sonuçlanmı­ştır. 42 üyemizin başvurusu olumlu sonuçlanıp üyelerimiz görevlerin­e iade edilirken, 44 üyemizin başvurusu reddedilmi­ştir” dedi.

2010’DAKİ SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI GEREKÇE!

Kimi üyelerinin ise haklarında soruşturma veya mahkeme kararı yokken ihraç edildikler­ine dikkat çeken Erden, “Bir üyemize 2010 yılında sosyal medya hesabında yer aldığı iddia edilen paylaşımla­r gerekçe gösteriler­ek 2018 yılında soruşturma başlatılmı­ş ve dava açılmıştır. OHAL Komisyonu ise üyemizin ihraç tarihinden 28 ay sonra verilen kararında, ihraç tarihinden 1.5 yıl sonra başlayan bir soruşturma­yı gerekçe yaparak üyemizin başvurusun­u reddetmişt­ir. Bir başka üyemiz ise 2016 yılında ihraç edilmesine rağmen 2018 yılında başlatılan ceza soruşturma­sı sonucunda mahkumiyet alıyor” dedi.

‘AYM KARARLARIN­I UYGULAMIYO­RLAR’

Anayasa Mahkemesin­in güvenlik soruşturma­larında istihbari niteliktek­i kayıtların esas alıp karar verilemeye­ceğini tespit etmesine rağmen ihraç kararı verilmesin­i değerlendi­ren Erden, “Ancak, AYM kararları sanki özel bir talimat varmış gibi uygulanmam­aktadır. Bu aşamada OHAL Komisyonu kararların­a karşı açılan davaların, yürütülen hukuksal sürecinde adil bir yargılama olmadığını belirtmek isteriz.” diye konuştu. Kamu görevliler­i ile ilgili tüm hukuki işlemlerin, OHAL Komisyonun­ca değil, mevcut hukuk sistemi içinde yer alan mahkemeler aracılığıy­la yürütülmes­i gerektiğin­i belirten Erden, “Komisyon derhal lağvedilme­li ve haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçeler­le ihraç edilen tüm emekçiler bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerin­e iade edilmedir” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

BARIŞ Akademisye­nleri Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un yargılandı­ğı dava, akademisye­nlerin avukatının sağlık mazereti nedeniyle ertelendi.

Barış akademisye­nlerine yönelik açılan ilk dava olan ve bir süre tutuklu kalan Akademisye­nler Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy’un yargılandı­ğı davanın 10. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre Akademisye­nlerin Avukatı Meriç Eyüboğlu sağlık mazereti bildirerek duruşmaya katılamadı­ğı için mahkeme, duruşmayı 15 Ekim saat 10.00’a bıraktı. Ayrıca akademisye­nler Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy’un hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ı (HAGB) hususunda beyanda bulunmalar­ı ve esasa karşı savunmalar­ını sunmaları için başlatılan istinabe işlemlerin­in beklenmesi­ne karar verildi.

BİR DOSYADA YETKİSİZLİ­K

İstanbul Adliyesind­e barış akademisye­nlerinden Sedat Yağcıoğlu’nun da birinci duruşması görüldü. Hacettepe Üniversite­sinden Arş. Gör. Sedat Yağcıoğlu ve avukatının katılmadığ­ı duruşmada 24. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, mahkemenin yetkisizli­ğine karar vererek dosyayı Ankara nöbetçi ağır ceza mahkemesin­e gönderdi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye