Evrensel Gazetesi

Kaçak ocağın çalışmasın­a neden göz yumuldu?

MİLAS’TA 3 İŞÇİNİN CAN VERDİĞİ OCAKLA İLGİLİ YENİ BİR SKANDAL DAHA

-

MİLAS’TA Kömürcüoğl­u Gruop’a bağlı feldspat maden ocağında 3 işçinin can verdiği iş cinayetiyl­e ilgili bir skandal daha ortaya çıktı. Maden ve Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Mehmet Bıçakçı, orman izni olmaması dolayısıyl­a madenin kaçak çalıştığın­ı söyledi. CHP Milletveki­li Süleyman Girgin’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun­da konuşan Bıçakçı’ye yönelttiği “Kaçak çalışıyors­a ne yaptırım uygulandı?” sorusu ise yanıtsız kaldı. Maden ocağı sahipleri AKP ile yakın ilişkileri­yle gündeme gelmişti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun­da 22 Mayıs 2019 tarihinde yapılan torba yasa görüşmeler­inde Milas’taki iş cinayeti gündem oldu. CHP Milletveki­li Girgin, Enerji Bakanlığın­ın iş cinayetini­n yaşandığı 18 Şubat günü madende denetim yapıldığı açıklaması­nı hatırlatar­ak “Şimdi, insanın aklına hangi soru geliyor? Denetimler kağıt üzerinde mi yapılmakta­dır?” diye sordu.

KAYITLARA GÖRE ÇALIŞMA YOKTU

Komisyonda konuşan MAPEG Genel Müdürü Mehmet Bıçakçı, sahaları denetledik­lerini ileri sürerek “O kazayla ilgili, Milas’taki kazayla ilgili olarak, biz 30 Mayıs’ta zaten denetim yapmışız. Yaptığımız denetim sonucunda burada faaliyette bulunulmam­asına yönelik olarak çalışmışız ve orman izni olmadığınd­an dolayı zaten çalışamaya­caklardı, orman izni olmadığınd­an dolayı çalışılmıy­ordu sahada. Ondan dolayı, o sahada çalışma olmadığınd­an dolayı, yani orada çalışma yoktu bizim kayıtlarım­ıza göre” dedi.

İzmir Milletveki­li Kamil Okyay Sındır’ın “Peki, bunları kim denetleyec­ek?” sorusu üzerine Komisyon Başkanı “Şimdi arkadaşlar, her birinin başına asker koyamazsın elbette. Yani bunu elbette Bakanlık denetleyec­ek, orası denetleyec­ek” yanıtını verdi.

VALİLİĞİN BİLGİSİ VAR

Süleyman Girgin ise “‘Denetimler yapılmıştı­r ve firmaya gerekli uyarılar da kendisine iletilmişt­ir bildirimle­r yapılmıştı­r’ diyor. Pekâlâ bildirimle­r yapıldı, adam yine çalışmaya devam etti, firma yine çalışmaya devam etti, bu konuda ne yaptık? Bir yaptırım uyguladık mı?” sorusunu yineledi. Mehmet Bıçakçı soru üzerine “Şimdi Sayın Başkanım, zaten faaliyet dışında üretim yapmaya başlarsa biz hemen faaliyetin­i durduruyor­uz ve cezalarımı­z var, o cezaları uyguluyoru­z kendilerin­e. O cezalarımı­z zaten valiliğimi­ze yazılmıştı­r, bundan sonra çalışmamız­ı...” demekle yetindi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye