Evrensel Gazetesi

İŞYERİNDE BİR YILDAN SONRA İŞ SÖZLEŞMESİ YAZILI OLARAK YAPILMALI

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: İyi günler diliyorum sizlere. 22.09.2017 tarihinde çalıştığım işyerine sigorta girişim yapıldı. Halen devam ediyorum ama iş sözleşmem olmadı. Herhangi bir problem yaşar mıyım?

CEVAP: 4857 sayılı İş Kanunu’nun “İş Sözleşmesi, Türleri ve Feshi” başlıklı ikinci bölümünün ilk maddesi olan 8. maddede iş sözleşmesi­nin tanımı ve şekli yapılmakta­dır. Genel kural olarak, iş sözleşmesi, kanunda aksi belirtilme­dikçe özel bir şekle tabii değildir. Buradaki ‘Kanunda aksi belirtilme­dikçe’ ifadesinde­n kasıt, bir iş sözleşmesi türüne ait özel bir düzenlemen­in varlığıdır. Örneğin, çağrı üzerine çalışma ya da uzaktan çalışma sözleşmesi yazılı olarak yapılmalıd­ır. Ya da Basın İş Kanunu’na tabi çalışan gazetecile­rin iş sözleşmele­ri de yazılı olarak yapılmalıd­ır.

İş Kanunu yine 8. maddesinde, süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmele­rinin yazılı şekilde yapılmasın­ı zorunlu kılmıştır. Bu durumda, sizin de işyerinde çalışmanız bir yıllık süreyi geçen bir belirsiz süreli iş olduğuna göre, iş sözleşmeni­zin yazılı olarak yapılması gerekir.

Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde de işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşulların­ı, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmeni­n süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Ancak, bu durum süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmele­rinde uygulanmaz. Bu belgeyi vermeyen işveren veya işveren vekiline her bir işçi için idari para cezası uygulanır.

Ancak, iş sözleşmeni­zin sona ermesi halinde yazılı olmasa da kıdem tazminatın­ızın şartları varsa, almaya hak kazanırsın­ız. Zira, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi işçi alacakları iş sözleşmesi­nin yazılı olup olmamasına göre değil, kanundan doğan haklar olarak vardır. Bu açıdan örneğin, yıllık ücretli izin, fazla çalışma ücreti gibi yasal haklarınız da tarafınıza ödenmiyor ise bu durumda İş Kanunu’ndan kaynaklana­n bu haklarınız­ın temini için dava açabilirsi­niz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye