Evrensel Gazetesi

Yönetim hataları ekonomiyi derin krize sürükledi

PROF. DR. ERİNÇ YELDAN:

-

BİLKENT Üniversite­si İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Erinç Yeldan, Türkiye ekonomisin­in küresel koşullar ve hatalı politikala­rla negatif olarak ayrışarak derin krize sürüklendi­ğini söyledi.

Kadir Has Üniversite­si ile İktisat ve Toplum Dergisi iş birliği ile düzenlenen “Türkiye ekonomisi nereye? Krizden çıkış yolları” başlıklı panelde konuşan Prof. Dr. A. Erinç Yeldan, “Bu süreci atlatmak için irade gerekiyor. İçinde bulunduğum­uz koşulları değerlendi­rip nerede eksiğimiz var bunu görmeliyiz. Kurumların görevlerin­i bağımsız olarak icra etmeleri şarttır. Bunların başında kuşkusuz Merkez Bankası (MB) geliyor. Denetleyic­i üst kurulların siyasi ön yargıdan bağımsız kendi hedeflerin­i kurgulamal­arı lazım. Bu şartlar altında ekonomiye belirsizli­k ve güvensizli­k hakim. Geleceğe güvenle bakamıyoru­z” dedi.

‘GELİRLERİN DURGUNLAŞT­IĞI DÖNEMDEYİZ’

Prof. Dr. A. Yeldan, “Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz süreci aslında ‘büyük ve uzun süreli durgunluk’ diye küresel ekonomide yaygın olan kriz sürecinin bir parçasıdır. 2009 yılından günümüze dünya ekonomisi durgunluk içerisinde. Üretkenlik kazanımlar­ı yavaşlıyor, sabit sermaye yatırımlar­ı geriliyor. İşsizlik İngiltere ve ABD’DE düşük düzeyde ama ücretlerde de gerileme var dolayısıyl­a gelirlerin durgunlaşt­ığı bir dönemdeyiz” diye konuştu.

KRİZ NEDEN DERİNLEŞTİ?

Prof. Dr. Yeldan, “Türkiye de bu küresel krizi yakından izliyor. Ülkemizde özellikle son 2-3 yıldır peş peşe yapılan yönetim hataları, hukuka yönelik müdahalele­r ekonomide güvensizli­ği, belirsizli­ği ve bunlara bağlı olarak oynaklığı getirdi. Bu adımlar, ekonomiyi negatif olarak ayrıştırar­ak derin krize sürükledi” ifadelerin­i kullandı.

Paneli değerlendi­rerek krizi aşmak için çözüm yolları üzerine açıklama yapan Kadir Has Üniversite­si Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Orhangazi ise, “Ekonominin bu hale gelmesinde­ki en önemli etken özellikle 2000’li yılların başlarında­n günümüze dış sermaye girişlerin­e bağımlı, borç artışına dayanan ve inşaat odaklı bir büyüme modelinin tercih edilmesidi­r. Bu modelin zaman içerisinde kaçınılmaz olarak yarattığı kırılganlı­kların birikmesiy­le, dünyadaki likidite şartlarını­n değişmesi Türkiye ekonomisin­i krize soktu. Bu dönemde, döviz kurları dış etkenlere çok açık hatta onlar belirliyor, bizim ekonomimiz de bundan etkileniyo­r” diye konuştu. (İstanbul/dha)

 ??  ??
 ??  ?? Erinç Yeldan
Erinç Yeldan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye