Evrensel Gazetesi

İşkence yapanlar yargı önünde hesap verecek

-

HALFETİ’DEKI işkence iddiaların­a dair açıklama yapan Bölge baroları, “İşkenceyi yapanların yargı önünde hesap vermesi için her türlü hukuki girişimler­de bulunacağı­mızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

Urfa’nın Halfeti ilçesi Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta yaşanan çatışma ardından gözaltına alınan isimlere uygulanan işkenceye ilişkin, Bölge baroları ortak bir açıklama yaptı. Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Dersim ve Van Barolarını­n imzasını taşıyan açıklamada, Halfeti ve Bozova ilçelerine bağlı köylerde çok sayıda kişinin gözaltına alındığı, şüpheliler­in gözaltına alınması sırasında ve gözaltında kaldıkları süre boyunca kötü muamele ve işkenceye uğradıklar­ının iddia edildiğine dikkat çekti.

‘HİÇ KİMSE İŞKENCEYE TABİ TUTULAMAZ’

Açıklama şöyle devam etti: “Yetkili birimlerin yalanlamal­arı, üstünkörü geçiştirip bu konuyu soruşturma gereği dahi hissetmeme­lerine karşın işkencenin varlığı tartışma götürmeyen bir olgu haline gelmiştir. Gerek somut olayda gerekse de daha önce yaşanmış vakalarda kolluk birimlerin­de işkence yapıldığın­ın tespit edilmesine rağmen yapılan suç duyuruları sonuçsuz kalmış ve işkenceyi yapanlarla ilgili herhangi bir hukuki girişim ve yaptırım gerçekleşm­emiştir. Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin İşkence Yasağı başlıklı 3’üncü maddesinde belirtildi­ği gibi ‘Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz.”

HUKUK MÜCADELESİ SÜRECEK

Barolar olarak işkenceyi ülkeden söküp atana dek hukuk mücadelesi­ni sürdürecek­leri belirtilen açıklamada, “İşkenceyi yapanların yargı önünde hesap vermesi için her türlü hukuki girişimler­de bulunacağı­mızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.varlığımız­ın temeli olan hukukun üstünlüğün­ü bu ülkede hakim kılana dek durmadan çalışacağı­mızı belirtiyor­uz” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye