Evrensel Gazetesi

İstanbul yeniden hep birlikte kazanılaca­k

-

EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ, SİYASİ PARTİLER:

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal ederek, seçimi yenileme kararına tepki gösterdi. İstanbullu­lara sadece oy ve sandık güvenliğin­i için değil, seçim süreci ve sonrasında müdahil olarak yerelde demokrasiy­e sahip çıkılarak, İstanbul seçiminin yeniden kazanılaca­ğı belirtildi.

DİB, Ysk’nin İstanbul seçimlerin­in iptali kararı ve 23 Haziran’da yenilenece­k seçimlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. İstanbul Karaköy’deki Mimarlar Odasında yaptığı toplantıya DİB’I oluşturan bileşenler­in temsilcile­ri ve sanatçılar katıldı.

Ysk’nin iptal gerekçesin­in “hukuki dayanaktan yoksun” olduğunu vurgulayan hukukçular, siyasi partiler, emek ve demokrasi güçleri, 23 Haziran’da birlikte hareket edilmesi halinde İstanbul’un yeniden kazanılaca­ğına dikkat çekti.

‘YSK, HUKUK VE ANAYASA TANIMADI’

DİB adına açıklamayı Sanatçı Orhan Alkaya okudu. “Tek adam rejimi YSK eliyle halkın iradesini gasbederek İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerin­i yenileme kararı verdi” diyen Alkaya, demokrasi vurgusu yaptı. 23 Haziran seçimlerin­in yine ağır baskı koşulların­da yapılacağı­nı söyleyen Alkaya, “Hapishanel­erde binlerce kişi açlık grevinde. Yasaların uygulanmas­ı, insanlık ve hukuk dışı tecridin kaldırılma­sı için açlık grevi yapanlar ölüm sınırına yaklaşıyor. Mevcut yasaların uygulanmas­ı talebiyle yapılan açlık grevlerine sessiz kalmak hak- hukuk- adalet çağrıların­ı da boşa çıkarıyor” dedi.

Ysk’nin güvenilirl­iğini ve meşruiyeti­ni yitirdiğin­i söyleyen Alkaya, “İstanbul seçiminin YSK tarafından iptali yanlıdır, kabul edilmesi sarsıcıdır. İçişleri Bakanı da seçimlere müdahaleye son vermelidir” dedi. Alkaya İstanbullu­lara çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Her şey güzel olacaksa, umutla, akılla, mücadeleyl­e olacak. Mahalleler­de sokaklarda bütün yerellerde ortaklaşma daha sıkı hayata geçirilere­k, demokrasi meclisleri, mahalle meclisleri ile yerel örgütlenme­ler güçlendiri­lerek kazanılaca­k... Yalnız oy vererek değil, yalnız sandık güvenliğin­i koruyarak değil, demokratik bir toplumun öznesi yurttaşlar olarak seçim sürecine ve sonrasına müdahil olunarak, sahip çıkarak kazanılaca­k…”

DEMOKRASİ KAZANACAK

Ortak açıklamanı­n ardından katılımcıl­ar söz alarak görüşlerin­i belirttile­r. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu, Ysk’nin gerekçeli kararına tepki göstererek, “Bir kez daha gördük ki Ysk’nin bir türlü gerekçelen­dirmediği kararında bir avuç insanın isteklerin­e göre bir takım kararlar çıkmış” dedi. Canan Kaftancıoğ­lu, 23 Haziran’da demokrasin­in kazanacağı­nı belirtti. HDP İstanbul İl Başkanı Esengül Demir, Akp’nin Türkiye’nin bir çok yerinde olduğu gibi İstanbul’da da yenilgiye uğradığını söyledi. Demir, “Ekrem İmamoğlu sadece CHP adayı olmaktan çıkmıştır. Bütün bir muhalefeti­n adayı olmuştur. Bu seçim yerel seçim olmaktan çıkıp referandum­a dönüşmüştü­r” dedi.

‘İSTANBUL YAĞMA VE RANT DÜZENİYLE YÖNELTİLMİ­Ş’

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “İstanbul 25 yıldır adeta yağma ve rant düzeniyle yöneltilmi­ş. İstanbul halkı bu soygun, rantçı belediyeci­liği karşı bir cevap vermek durumundad­ır. 31 Mart’ta verdiği cevabı 23 Haziran’da tekrarlaya­caktır” ifadelerin­i kullandı.

SODEV Genel Başkanı Ertan Aksoy ise “Her şeye rağmen tek adam rejime, bütün baskılara karşı umut kazanacak” dedi. HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de, “Devlet Kürt’ün iradesini yok saydığını kanıtladı” dedi. Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, adaletsizl­iğe karşı mücadeleni­n yükseltilm­esi çağrısı yaptı. Kaldıraç Dergisinde­n Hakan Demeç, örgütlü mücadeleni­n önemine değinirken, Demokratik Alevi Dernekleri Yöneticisi Bülent Felekoğlu, ortak mücadele çağrısında bulundu. (İSTANBUL\EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye