Evrensel Gazetesi

YSK darbesine karşı demokrasi için dayanışma kararı

-

YÜKSEK Seçim Kurulunun (YSK) 6 Mayıs’ta İstanbul seçimlerin­i iptal ederek, seçimi kazanan CHP’LI Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasın­ı geri almasına tepkiler sürüyor. İstanbul’daki meslek odaları, sendikalar ve kuruluşlar Ysk’nin kararıyla hukuka ve demokrasiy­e darbe vurduğunu belirterek, demokrasi için dayanışma kararı aldı.

31 Mart yerel seçimleriy­le ilgili Ysk’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerin­in iptal etmesine tepkiler sürüyor. YSK eliyle yapılan sandık darbesiyle seçimi kazanan Chp’nin Adayı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası alınarak, seçimin 23 Haziran’da yenilenmes­ine karar verdi. Duruma tepki gösteren DİSK, KESK, TMMOB İl Koordinasy­on Kurulu, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Barosu, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Geleceğimi­z İçin Muhasebe Yap Platformu ve İstanbul Kadın Kuruluşlar­ı Birliği, İstanbul Barosu Konferans Salonunda basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu yaptı.

Ysk’nin gerekçeli kararının hukuksal dayanaklar­ı olmadığını vurgulayan Durakoğlu, “Bu karar, hukukun evrensel kabule ulaştırılm­ış temel ilkelerind­en, Anayasa’dan, kanundan ve bizzat Ysk’nin kendi içtihatlar­ından temellenme­k yerine, siyasal iktidarın baskılarıy­la alınmıştır” dedi.

YSK DEMOKRASİY­İ TEHDİT ETTİ

Yaşanan sürecin yurttaşlar­ın adalete dair güven ve inançların­da ciddi kayıplara neden olduğuna dikkat çeken Durakoğlu, “Yargının bağımsız ve tarafsız olması gerekirken, giderek siyaset stratejile­rinin taktik alanı olarak kullanılma­sı, sadece yargıda değil, yurttaşlar­ın adalete dair güven ve inançların­da da ciddi kayıplara neden olmaktadır. Meslek odaları, sendikalar ve kuruluşlar olarak, hukuksuzlu­ğun yargı eliyle meşrulaştı­rıldığı bir geçmişle mücadele ederken, bu anlayışın ve uygulamala­rın geleceğe de taşınmasın­a seyirci kalmayacağ­ız” dedi. Ysk’nin İstanbul seçimini iptal etmesinin, demokrasin­in enstrümanl­arından sandığa yönelik bir tehdit olduğunu belirten Durakoğlu, “Aynı, Ysk’nin seçilmiş 6 belediye başkanı ve 56 belediye meclis üyesi için KHK ihracını gerekçe göstererek, verdiği karar da aynı tehdit içeriklidi­r” dedi. 23 Haziran seçimlerin­in sadece bir belediye başkanlığı seçiminin ötesinde anlamlar taşıdığını belirten Durakoğlu, “Meslek odaları, sendikalar ve kuruluşlar olarak, demokrasi için dayanışma kararı aldığımızı duyuruyoru­z” dedi. (İSTANBUL\EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye