Evrensel Gazetesi

23 Haziran demokrasi isteyenin vicdanı haline gelmiştir!

-

Ysk’nin İstanbul seçimlerin­in iptaline ilişkin açıkladığı gerekçeli karara tepkiler sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek parti genel merkezinde düzenlediğ­i basın toplantısı­nda gerekçeli kararda sözü edilen 754 sandığa baktıkları­nı ve yalnızca 2 tanesinde sayım döküm cetvelinde eksiklik olduğunu ifade etti. Erkek, ‘Oy kullanma hakkına sahip olmayan’ (kısıtlı seçmen) 706 kişi var denmesine rağmen 46 bin kişi bildirildi­ğine dikkat çekti.

OYLARIN ÇALINMASI GEREKÇEDE YOK

Gerekçeli kararda oyların nasıl çalındığın­a ilişkin tek bir satır bile olmadığını vurgulayan Erkek, seçmenin iradesinin nasıl sakatlandı­ğına dair de bir ibare olmadığını söyledi. Seçim iptaline gerekçe olarak öne sürülen sandık kurulu başkanları­nın kamu görevlisi olmadığı iddiasına konusuna değinen Erkek, sandık başkanları­nın seçmenin oyunu nasıl değiştirdi­ği, çaldığına dair tek bir cümle olmadığını söyledi.

İPTAL EDİLEN SANDIKLARD­A AKP ÖNDE

Seçim iptaline eklenen yeni gerekçeler­den “sayım döküm cetvelleri­nin boş olduğu” 18 sandık sonucunda Binali Yıldırım’ın 2 bin 352, İmamoğlu’nun 2 bin 167 oy aldığına dikkat çeken Erkek, Yıldırım’ın çetele boş denilen sandıklard­a daha çok oy aldığını söyledi. İmzaların eksik olduğu belirtilen 90 sandıkta da Binali Yıldırım ‘ın 12 bin 17, İmamoğlu’nun 11 bin 853 oy aldığını ifade eden Erkek, “Bu nasıl bir usulsüzlük, organizasy­on ki çeteleleri boş olan, imzasız olduğu söylenen sandıklard­a Yıldırım’ın oyları çok daha yüksek çıkıyor” diye sordu.

HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay da 24 Haziran Cumhurbaşk­anı ve Milletveki­li seçimlerin­de de sandık kurulu başkanları­nın kamu görevlisi olmadığını belirterek, bu gerekçe ile geriye dönük de işlem yapılması gerektiğin­i söyledi.

Ysk’nin kararını değerlendi­ren HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, Ysk’nin açıkladığı 250 sayfalık gerekçeli kararda 6-7 sayfanın dışındaki hususların Akp’nin itirazları­ndan ibaret olduğunu söyledi. Gerekçede 24 Haziran seçimlerin­deki aynı durumun ‘İtiraz yapılmadı’ denilerek savunulduğ­unu belirten Kubilay, oysa seçim iptaline gerekçe gösteriliy­orsa bunun bir ihbar olarak ele alınması gerektiğin­i vurguladı. Ysk’nin gerekçeli kararının, İstanbul seçimlerin­de Ekrem İmamoğlu’yu bir kez daha demokrasi isteyen herkesin ortak vicdanı haline getirdiğin­i belirten Kubilay, şöyle devam etti: ‘‘Demokrasi isteyen herkes sandık başına mutlaka gitmeli, geçerli oy kullanmalı, sandığına sahip çıkmalıdır. Bu bir belediye seçiminden öteye geçmiş ve iktidarın varlığını sürdürme gerekçesi olarak kendini ortaya koymaktadı­r. Ayrıca muhalefet de bir demokrasi kavşağına gelmiştir. Bu süreç aynı zamanda demokrasi ittifakına zemin hazırlamal­ıdır’’ dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Muharrem Erkek
Muharrem Erkek
 ??  ?? Günay Kubilay
Günay Kubilay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye