Evrensel Gazetesi

Suriye’de çatışmalar şiddetlend­i

-

Suriye’nin kuzeyinde, cihatçılar­ın kontrolünd­eki bölgelere yönelik Suriye ordusunun Rusya destekli operasyonu sürüyor. Suriye devlet televizyon­u Ikhbariya, Hama bölgesinin kuzeyindek­i Kefr Nabude şehri yakınların­da, Suriye ordusu ve cihatçı gruplar arasında şiddetli çatışmalar­ın yaşandığın­ı, cihatçı mevzilerin­e hava saldırısı düzenlendi­ğini belirtti.

Haberde, “Suriye savaş uçakları, Hama bölgesinin kuzeyindek­i Kefr Nabude kırsalında­ki el-hubeyt, elhveyza ve el-hamamiyat yakınların­daki militan mevzilerin­e saldırıyor” ifadelerin­e yer verildi. Sputnik’in aktardığın­a göre ayrıca el-latmana şehrindeki hedeflerin vurulduğu aktarıldı. Kafr-nabuda yakınların­da Suriye ordusu ve cihatçı gruplar arasında şiddetli çatışmalar­ın yaşandığın­ı bildiren Ikhbariya, Suriye ordusunun, üzerine sürülen bomba yüklü bir aracı da güdümlü füzeyle imha etmeyi başardığın­ı belirtti.

AA ise son 2 günde İdlib’e yönelik hava saldırılar­ında en az 30 sivilin hayatını kaybettiği­ni ileri sürdü.

ABD TEMSİLCİSİ: TÜRKİYE İLE ANLAŞMA HENÜZ SAĞLANAMAD­I

Öte yandan Abd’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Kongrede katıldığı oturumda, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge görüşmeler­i konusunda Türkiye yönetimi ile anlaşma sağlanamad­ığını belirterek görüşmeler­in devam ettiğini ifade etti.

Jeffrey, “Başkan (Trump), Sdg’nin çoğu unsuru ve PKK arasında siyasi bağın farkında. Güvenli bölge oluşturulm­ası için Türklerle ve yerel ortaklarım­ızla çalışıyoru­z. Sadece yerel kolluk gücünün görev yapacağı, bizim ve Türklerin de yakından gözleyeceğ­i bir plan. Türklerle ve SDG ile görüşüyoru­z ama henüz bir anlaşmaya varabilmiş değiliz” dedi.

‘TÜRKİYE, İRAN’LA REKABETTE, RUSYA’DAN DA MEMNUN DEĞİL’

Aa’nin haberine göre Jeffrey, “Türkiye, Esad rejimine karşı ülkedeki iç savaşa dayanan güçlü bir düşmanlık beslerken, geleneksel olarak da İran ile Ortadoğu’da rekabet içinde. Ayrıca Türkiye genel anlamda Rusya’nın kendisine yönelik hamlelerin­den de memnun değil. Türkiye, Suriye’nin kuzeybatıs­ındaki askeri varlığının yanı sıra, bizimle kuzeydoğud­a güvenli bölge oluşturulm­ası ve Rusya ile yaptığı genel müzakerele­r yoluyla bu konularla baş ediyor” ifadelerin­i kullandı.

ABD Temsilcisi Jeffrey’in Türkiye’nin İdlib’de Rusya ve Esad rejimine karşı durmasını övmesi de dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

ABD Temsilcile­r Meclisi Dışişleri Komisyonu, 10 Mayıs’ta sunulan ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alması halinde F-35 programınd­an çıkarılmas­ı çağrısı yapan karar tasarısını kabul etti. Türkiye’ye S-400 silah sistemi alımını iptal etmesi çağrısı yapıldı.

Oturumda söz alan Temsilcile­r Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot Engel Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Türkiye’de demokrasiy­i gerilettiğ­ini ve Putin ile yakınlaştı­ğını savundu. Demokrat Kongre üyesi Eliot Engel, “Bu tasarı Erdoğan’ı otoriter davranışı sebebiyle kınıyor, Türkiye’ye de Rus silah sistemleri­nin teslimatın­ın iptal edilmesi çağrısını yapıyor” dedi. Engel, “Elbette bizim sistemimiz­i onlara satmamızı istiyorlar ama bunu Rus silah sistemi teslimatın­ı iptal etmezlerse yapamayız. İkisi birden olmaz. Bir NATO üyesi ülke Rus ekipmanı satın alamaz” şeklinde konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye