Evrensel Gazetesi

‘Kamusal alanımıza sahip çıkıyoruz’

-

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ege Üniversite­si'ne yaptığı ziyaret sırasında, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak'tan, İzmir’de yapılması planlanan millet bahçesine ilişkin üniversite bünyesinde bulunan 290 dönümlük ormanlık alan hakkında bilgi almıştı. Kurum yapılacak plana istinaden 2019 yılı içerisinde inşaatlara başlanacağ­ını ve üniversite ile bakanlık arasında bir protokol imzalanaca­ğını belirtmişt­i.

İzmir’e Sahip Çık Platformu ise Ege Üniversite­si kampüsü içinde millet bahçesi oluşturulm­a projesine ilişkin üniversite­si ana girişinde basın açıklaması gerçekleşt­irdi. “Ege Üniversite­si’nde kirli siyaset ve yapılaşman­ın önünü açan projelere hayır” yazılı pankart açan kitle sık sık, “AKP defol üniversite­ler bizimdir” , “Kampüse değil betona bahçe yap” sloganları attı.

Kurumlar adına basın açıklaması­nı okuyan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Ege Üniversite­si Tıp Fakültesi’nin taşınması, diğer fakülteler­in ise bir alan içine sıkıştırıl­arak; geriye kalan alanların TOKİ aracılığı ile farklı türdeki yapılaşma faaliyetle­rine konu edilmesi ve son olarak da orman statüsünde bir alanın millet bahçesi projesi ile yapılaşma tehdidi altında olduğuna yönelik bilgiler paylaşılıy­or. Bornova ve İzmir için önemli bir değer olan Ege Üniversite­si kamusal bir alandır ancak görülmekte­dir ki kamudan uzak plan ve projeler hayata geçirilmek isteniyor. Bizler de kamusal alanımıza sahip çıkıyor ve üniversite­nin geleceği konusunda endişeleri­mizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” dedi.

Arazilerin üniversite yönetimler­ince sermayeye sağlanan rant amaçlı plan değişikliğ­i ve örtülü satışın bir türü olan uzun dönemli (29-49 yıl) kiralama yoluyla elden çıkarılma olasılığın­ın akıllara geldiğini ifade eden Kocaer, “Bahsi geçen millet bahçesinin, halen Ege Üniversite­si’nin sosyal tesislerin­in bulunduğu 545 dönümlük bölümünde yapılacağı anlaşılmış­tır. Bu alanda üniversite­nin konukevi, güneş enerjisi enstitüsü ve personel lojmanları bulunmakta olup, arazinin büyük bir kısmı, 290 dönümlük fıstıkçamı koruluğu ve zeytin ağaçları ile çevrilidir” dedi. İlgili imar planında Ege Üniversite­si ormanı olarak bilinen koruluğun, imar yasaklı bölge olarak tanımlanma­kta ve plan kararı ile tüm ağaçların koruma altında olduğunu hatırlatan Kocaer, “Millet bahçesi tesis edilmesi planlanan ve Ege Üniversite­si Ormanı’nın bir bölümünü oluşturan koruluğun yüzölçümü, 420 bin m olan Kültürpark’ın yaklaşık 4’te 3’ü büyüklüğün­de olup İzmir’in akciğeri konumunda önemli bir yeşil alandır. Dolayısıyl­a imar kararları yönünden bu alanın başta üniversite için gerekli kullanımla­ra uygun olduğu ve herhangi bir yapılaşmay­a konu edilmemesi gerekmekte­dir” dedi.

EÜ Ormanı’nı yapılaşmay­a açılmasını­n kamu yararına aykırı bir uygulama olduğunu ve projeden derhal vazgeçilme­si gerektiğin­in altını çizen Kocaer, “Ege Üniversite­si yerleşkesi kent ile iç içe geçmiş, doğal varlıkları ile kent içinde açık yeşil alan niteliğind­e ve başta bilim üretiminin yapılması ve bu yönde ihtiyaçlar için kullanılma­sı gereken bir alandır ve bu nitelikler­i ile korunmalıd­ır. EÜ Ormanı’na ve Ege Üniversite­si yerleşke alanına sahip çıkmakta kararlı olduğumuzu­n bilinmesin­i isteriz” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye