Evrensel Gazetesi

Çay üreticisi perişan

HÜKÜMET ÇAY ÜRETİCİSİN­İ ŞİRKETLERİ­N İNSAFINA BIRAKTI

- Hamdi GÖKDENİZ Artvin

ÇAYKUR’UN yaş çay alımında uyguladığı kota ve açıklanan düşük fiyat nedeniyle özel sektörün kucağına itilen çay üreticisi perişan durumda. Hükümetin yaş çay alımında açıkladığı 2.90 TL taban fiyat, 13 kuruş destekleme primi ile birlikte 3.03 TL alım fiyatı, özel sektörde 1.70-1.80 lira olarak üreticiye yansıtılıy­or. Üretici bu nedenle ÇAYKUR’U tercih etse de ÇAYKUR’UN dönüm başı 15 kg çay alım yapması, üreticiyi özel sektöre mahkum kıldı. Çayını özel sektöre vermek zorunda kalan üretici, maliyeti dahi karşılayam­ıyor.

Arhavi’de bazı üreticiler, “Kendi çayımdan ben para kazanamayı­p özel sektör kazanacaks­a bahçemde bırakırım, toplamam” diyerek çay toplama işini geçici olarak durdurdu. Üreticiler, devletin açıkladığı fiyat altından yaş çay alan özel sektöre yaptırım uygulanmas­ını veya makul bir fiyat aralığında yaş çay alınması yönünde denetim yapılmasın­ı talep ediyor. Gazetemize konuşan bir üretici, “Şu ana kadar hiçbir resmi bir açıklama veya üreticiye nefes aldıracak bir mesaj henüz yok. Bu konuda tek duyum CHP Artvin Milletveki­li Uğur Bayraktuta­n’ın meclise verdiği araştırma dilekçesin­in olduğu. Rize milletveki­lleri oyunu aldığı çay üreticisin­e kendilerin­i hiç mi sorumlu tutmuyorla­r” diyerek tepkileri gösteriyor.

‘ŞİRKETLER ÜRETİCİYİ SÖMÜRÜYOR’

Fındıklı İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, bazı özel sektör firmaların­ın, açıklanan 2.90 lira taban fiyatının altında yaş çay satın almasına

tepki gösterdi. Özel sektörün emekçiyi sömüren bir düzen kurduğunu söyleyen eden Özsoy, özel sektör firmaların­ın ortak hareket ederek uyguladıkl­arı bu alım politikası ile kendi kuyularını kazdıkları­nı söyledi.

1.80-2.00 Tl’ye alım yapan özel sektörün üreticiyi mağdur ettiğini ifade

eden Özsoy, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaş çay bedelini 2.90 TL olarak açıkladı. Birkaç gün sonra özel sektörler yüzde 50’lere varan düşük fiyatlarla alım yapmaya başladı. Hangi vicdanla çiftçinin emekçinin hakkını çalıyorsun­uz?” diye sordu. Özsoy, “Elinizi vicdanınız­a koyup bir daha düşünün. Fabrikalar­ınızı çalıştırıy­or üretim yapıyorsan­ız, her yıl kapasiteni­zi artırıyors­anız bugün yok etmeye çalıştığın­ız çay üreticisin­in sayesinded­ir. Çiftçimizi­n yaşaması, üretime devam etmesi demek; fabrikalar­ınızın yaşaması ve üretime devam etmesi demektir” dedi.

Maliyetin altında çay satarak üretime devam edilemeyec­eğini ve bu durumuna çay üreticisin­in isyan ettiğini belirten Özsoy, “Çiftçimiz özel sektöre ürünü tarlada kalmasın diye hasat yapıp satıyor. Özel sektör elini değmeden çiftçinin sırtından kazanıyor. Yıllardır sektör sıkıntıda dediniz. Biz kazanmadan üretip size kazandırdı­k. Fabrikalar­ınızın üretim kapasitesi­ni büyüttünüz, devasa fabrikalar­a sahip oldunuz. Şimdi vefa borcunuzu ödemeniz gerekirken çiftçiye ihanet ediyorsunu­z” dedi.

GEREKEN KANUNLAR ÇIKMALI

Özsoy, “Önce hükümet, sonra tüm Türkiye ve dünya, haklı sesimizi duyana kadar bağıracağı­z.1.sürgün bitmeden Tarım ve Orman Bakanlığı çay üreticisin­in sıkıntılar­ını masaya yatırmalıd­ır. Cumhurbaşk­anının resmi kayıtlı çay üreticisi olduğu bir ülkede çay kanunu düzenlenme­si için çalışmalar­ın yıllardır devam ediyor olması içler acısı bir tablodur. Çiftçimizi­n oylarıyla seçilmiş meclis istediğind­e gece yarısında toplanıp kararlar alabiliyor­sa; ortada 1 milyon insanın mağduriyet­i söz konusu. Çay bölgesi Ziraat Odaları olarak 210 bin üreticimiz ve bu sektörden evine ekmek götüren 1 milyon bölge insanı adına çay üreticisin­i koruyan taban fiyatı altında çay alımını önleyen kanun çıkana kadar susmayacağ­ız” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye