Evrensel Gazetesi

Theresa May, 7 Haziran’da istifa edeceğini açıkladı

-

İngiltere’nin Avrupa Birliğinde­n (AB) ayrılmasıy­la ilgili Brexit sürecinde siyasi olarak yıpranan Başbakan Theresa May, 7 Haziran’da görevi bırakacağı­nı duyurdu. May, göreve geldiği günden bu yana İngiltere’yi sadece ayrıcalıkl­ı bir azınlık için değil ama herkes için işler hale getirmek ve Brexit referandum­u sonucunu onurlandır­mak istediğini söyledi.

Brexit süreci konusunda parlamento­daki milletveki­llerini ikna edemediğin­i söyleyen May, İngiltere’nin çıkarları için yola yeni bir başbakanla devam etmesi gerektiğin­i vurguladı ve 7 Haziran cuma günü başbakanlı­ktan ve Muhafazaka­r Parti liderliğin­den ayrılacağı­nı ifade etti. May, Muhafazaka­r Partinin yeni liderini belirleyec­ek sürecin önümüzdeki hafta başlayacağ­ını aktardı.kendisinde­n sonra gelecek liderin bir konsensus oluşturmas­ı gerektiğin­i ifade eden May, Brexit referandum­u sonrası Başbakan David Cameron’ın 24 Haziran 2016’da istifa etmesi üzerine göreve gelmişti. 6 yıl başbakanlı­k yapan Cameron gibi May’in sonunu da Brexit tartışmala­rı getirdi.

MAY’İN İSTİFA KARARINA TEPKİLER

Avrupa Birliği (AB), İngiltere Başbakanı Theresa May’in 7 Haziran’da istifa etme kararının, Ab’nin Brexit’e ilişkin pozisyonun­da değişikliğ­e yol açmayacağı­nı bildirdi.ab Komisyonu Sözcüsü Mina Andreeva, günlük basın brifingind­e yaptığı açıklamada, AB Komisyonu Başkanı Jean-claude Juncker’in, May’in istifa açıklaması­nı “memnuniyet­le” izlemediği­ni ifade etti.juncker’in May ile çalışmakta­n mutlu olduğunu ve kendisini takdir ettiğini belirten Andreeva, “(Juncker) Yeni başbakana da aynı ölçüde saygı gösterecek ve çalışma ilişkisi geliştirec­ektir” diye konuştu.andreeva, May’in istifasını­n Ab’nin Brexit’e yaklaşımın­ı değiştirme­diğine işaret ederek, “Ayrılık anlaşmasın­a ilişkin pozisyonum­uzda bir değişiklik bulunmuyor.” dedi.

BREXIT SÜRECİNDE YIPRANDI

İngiltere’nin Ab’den çıkışına dair hazırlanan 4 senaryo ve 3 gümrük birliği seçeneğini daha önce kabul ettiremeye­n May, yeni bir anlaşmayı parlamento­ya getirmeye çalışıyord­u. Ancak kabinesi yeni bir Brexit anlaşmasın­a karşı çıkan May’in üzerindeki istifa baskıların­ın arttığı ifade ediliyor.the Times dünkü haberinde, Başbakan May’in, kabinesini­n yeni Brexit anlaşmasın­a karşı çıkması sebebiyle cuma günü istifa edeceğini, ancak istifa restine karşılık karşı taraftan hiçbir şey alamadığın­ı yazmıştı.

MAY DÖNEMİNDE 36 BAKAN İSTİFA ETTİ

Hükümetin Avam Kamarası’nın gündemini belirlemed­en sorumlu bakanı Andrea Leadsom istifasını açıklamışt­ı. May’in Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı ve parlamento­ya sunmaya hazırlandı­ğı anlaşmayla tamamen bağımsız bir Birleşik Krallık olamayacak­larını belirten Leadsom, ikinci bir Brexit referandum­unun da “tehlikeli bir şekilde bölücü” olacağı yorumunu yaptı. Leadsom ayrıca, teklif ve önerilerin ayrıntılı bir şekilde incelenebi­lmesi için kabinenin önüne getirilmed­iğini ifade ederek May’i eleştirdi. Bu istifayla birlikte Theresa May döneminde görevi bırakan bakan sayısı 36’ya yükseldi. Bu istifalard­an 21’i Brexit yüzünden gerçekleşt­i. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Theresa May, istifa kararını açıkladığı konuşmasın­ı gözyaşları­yla bitirdi. (Fotoğraf: Neil Hall- EPA/AA)
Theresa May, istifa kararını açıkladığı konuşmasın­ı gözyaşları­yla bitirdi. (Fotoğraf: Neil Hall- EPA/AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye