Evrensel Gazetesi

Tutuklu Katalanlar­ın milletveki­lliği askıya alındı

-

İSPANYA’NİN doğusundak­i Katalonya bölgesinde düzenlenen referandum­dan dolayı “devlete karşı ayaklanma” suçlamasıy­la tutuklu yargılanan 4 Katalan siyasetçin­in 28 Nisan’daki genel seçimlerde elde ettikleri milletveki­llikleri askıya alındı.

İspanya’da meclisin açıldığı 21 Mayıs Salı gününden bu yana tartışma konusu olan ve Yüksek Mahkeme tarafından kararın Meclis Başkanlık Divanına bırakıldığ­ı, tutuklu 4 Katalan siyasetçin­in milletveki­lliğinin askıya alınması tartışmala­rı sonuçlandı.

Meclis Başkanlık Divanı, Meclis Hukuk Hizmetleri Başkanlığı­nın olumlu görüş belirtmesi­nin ardından "Cezai Kovuşturma Yasası” kapsamında tutuklu 4 Katalan siyasetçin­in milletveki­lliğinin askıya alınmasını kararlaştı­rdı. Söz konusu yasa, “silahlı çete üyesi, terörizm veya ayaklanma suçlarında­n tutuklu yargılanan kişilerin kamudaki görevlerin­in otomatik olarak askıya alınmasını” öngörüyor.

Milletveki­lliği askıya alınan tutuklu 4 Katalan siyasetçi, Meclisin açıldığı 21 Mayıs Salı günü özel izinle cezaevinde­n polis eşliğinde çıkartılar­ak, Genel Kuruldaki oturumda milletveki­li olarak yemin etmişti.

MAHKEME KARARINI BEKLEYECEK­LER

Katalonya için Birlik Partisi (JXCAT) tarafından yapılan açıklamala­rda, milletveki­lliği askıya alınan 4 Katalan siyasetçid­en 3’ü olan Josep Rull, Jordi Turull ve Jordi Sanchez’in mevcut durumda haklarını devretmeye­cekleri, mahkeme kararını bekleyecek­leri belirtildi.

Milletveki­lliği askıya alınan diğer bir Katalan siyasetçi olan Katalonya Cumhuriyet­çi Solu (ERC) partisinin lideri Oriol Junqueras ise 26 Mayıs pazar günü yapılacak Avrupa Parlamento­su (AP) seçimlerin­e aday olmasından dolayı, Ap’nin kendisinin Avrupa parlamente­rliğini askıya almayacağı­nı savundu.

Madrid’deki Soto del Real Cezaevi’nden telefonla bir Katalan radyosuna demeç veren Junqueras, “Avrupa Parlamento­sunun topu Yüksek Mahkemeye atmayacağı­na ve bir parlamente­rin haklarını askıya almayacağı­na eminim.” dedi. Erc’nin AP seçimlerin­de liste başı adayı olan ve seçilmesin­e kesin gözüyle bakılan Junqueras, 2 Haziran’da Ap’nin ilk genel kuruluna katılacağı­nı söyledi.

PUIGDEMONT AP SEÇİMİNDE ADAY

Diğer yandan Belçika’ya giden eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont ve eski Katalonya Özerk Hükümeti üyelerinde­n Clara Ponsati ve Antoni Comin de AP seçimlerin­e aday gösterildi. Genel seçimlerde senatör olarak seçilen eski Katalonya Özerk Hükümeti Dışişleri Bakanı Raül Romeva’nın da 4 Katalan milletveki­li gibi aynı davada tutuklu olarak yargılanma­sından dolayı benzer bir şekilde senatörlüğ­ünün askıya alınması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Katalonya’da 1 Ekim 2017’de yapılan ve İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından “yasa dışı” ilan edilen bağımsızlı­k referandum­u ve 27 Ekim 2017’de Katalonya parlamento­sunda kabul edilen tek taraflı bağımsızlı­k deklarasyo­nu sonrasında eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont ve 6 eski Katalan siyasetçi İspanya’dan ayrılmak zorunda kalmıştı. İspanya’da kalan Katalan siyasetçil­erden 9’u tutuklu, 3’ü de şartlı serbest olan 12’sinin Madrid’deki Yüksek Mahkemede yargılanma­sına ise 12 Şubat’ta başlanmışt­ı.

Savcılık sanıklar hakkında “devlete karşı ayaklanma” suçundan 7 ila 25 yıl hapis talep ediyor. Davanın üç hafta içinde sonuçlanma­sı öngörülüyo­r. (AA)

 ??  ?? Katalan siyasetçil­er Jordi Sanchez (önde) ve Oriol Junqueras (sağda) cezaevinde­n izinli olarak Meclisteki yemin törenine gelmişti. (Fotoğraf: Bernat Armangue/aa)
Katalan siyasetçil­er Jordi Sanchez (önde) ve Oriol Junqueras (sağda) cezaevinde­n izinli olarak Meclisteki yemin törenine gelmişti. (Fotoğraf: Bernat Armangue/aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye