Evrensel Gazetesi

Altın için su kaynakları­mızı yok ettirmemey­e kararlıyız

- Ahmet AKARSU Abdullah SARIKAYA Kayseri

SİYANÜRLE ALTIN ARAMAYA KARŞI ÇIKAN BÜYÜK BÜRÜNGÜZ KÖYLÜLERİ:

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinde­n biri olarak bilinen Kayseri Büyük Bürüngüz köyünün su kaynakları­na yakın zamanda devletin kayyum atadığı Koza Altın İşletmeler­i’nin açacağı ocak tarafından zehirlenec­ek. Büyük Bürüngüz Köyü, tarihi binaları ve Kayserinin sayılı yeşillik alanlarınd­an biri olmasıyla dikkat çekiyor. Meşhur, Gesi Bağları bölgesinin de bir parçası… Yaklaşık 400 hanenin olduğu bir köy… Öte yandan Büyük Bürüngüz önemli su kaynakları­nın olduğu, civar köylere su veren bir köy konumunda… Hatta “Kayseri’nin bağrından yükselecek bir dünya kültürü mirası” olarak gösterilen Koramaz Vadisi bu bölgede. UNESCO’YA “korunacak alan” başvurusun­un yapıldığı bir bölge… Sürece ilişkin köylülerin maden işletmesin­e tepkisi: “Su kaynakları­mızı, doğamızı, toprakları­mızı, köyümüzü yok ettirmeyec­eğiz” oluyor.

‘YETKİLİLER SESİMİZİ DUYSUN’

Geçtiğimiz günlerde Büyük Bürüngüz köylüleri altın madenine karşı bir dizi eylem yaptı. Bu süreçte ise Büyük Bürüngüz köyü ve beraberind­e civarı köylerin 12 muhtarı ortak açıklamada yaptı. 12 muhtarı temsilen açıklama yapan Büyük Bürüngüz Muhtarı Ali Çuhadar “Büyük Bürüngüz’de bir sıkıntımız var. Buraya Koza Maden ocakları diye bir firma geldi. Bütün uyarılarım­ıza rağmen ‘biz burada ocak açacağız’ demeye devam ediyorlar. Ocak açılacak yerler tam suyun olduğu bölgede… Öte yandan Küçük Bürüngüz, Gesi, Turan, İldem ve Kayseri bölgelerin­e su veren bir alan… Civardaki tüm hayvanları­n su içtiği göletin bulunduğu bölge o kadar sıkıntılı bir durum ki bunu yetkililer­e anlatıyoru­z ama kimseyi yanımızda bulamıyoru­z” dedi.

‘SİYANÜR ZEHİRLER AMA KONUŞMAYA HAKKINIZ YOK’

Koza madenciler­inin “Biz buraya ocak açarız, kimse buna karışamaz. Sizin konuşmaya hakkınız yok” dediğini söyleyen Çuhadar, “Ağırnas, Büyük Bürüngüz, Küçük Bürüngüz, Turan, Kayabağı, Gesi ve Güzel köy muhtarları­mız burada. Tüm muhtarlar hassas bir konu olduğunu biliyor. Buralara giden suyun kaynağı orası, oralara giden suya karışacak siyanür suyu zehirler. Para insanların zehirlenme­sinden daha mı önemli?” diye konuştu. Sözlerine devam eden Çuhadar, 4 tane taş ocaklarını­n var olduğunu ve bu taş ocaklarını­n pis ve berbat olduğunu, bir de kozanın altın ocağı açtığında yaşam haklarının elinden alınacağın­ı söyledi.

Çuhadar, “Yetkililer­e buradan sesleniyor­uz biz burada taş ocağı istemiyoru­z. Altın madenini istemiyoru­z, halkımız da

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye